Hotellbristen kan betyda extra inkomster

Airbnb är uppstickaren som ger möjligheter för turismen i regionen. Men plattformen är inte problemfri.

Det svenska företaget Addo var ett av de företag som inte klarade sig. Räknesnurror var nämligen inte hett byte när miniräknaren dök upp för femtio år sedan, inte ens fast man tillverkade de bästa räknesnurrorna i världen. Miniräknaren kom, världen förändrades, och de som inte anpassade sig gick under. Exemplet brukar ingå i grundkursen i organisationsteori.

Revolutionerande uppfinningar dyker inte upp särdeles ofta, men när de gör det finns det vinnare och förlorare.

Det var inte många som kunde gissa att något sådant skulle äga rum på hotell- och taxifronten – men där fanns de bara, "taxiföretaget" Uber och "hotellföretaget" Airbnb. Skillnaden den här gången var att bägge lösningar helt saknar egna bilar och hotellrum, och att de inte direkt fått verka fritt på marknaden. I stället har land efter land infört olika former av restriktioner för att begränsa företagens manöverutrymme. I stället för att låta marknadsekonomins darwinism sköta sitt har man försökt stötta de traditionella affärsmodellerna som råkat illa ut på grund av de ettriga uppstickarna.

Det finns förstås goda argument för begränsningarna. Uber och taxiföretagen är ett kapitel för sig, men som exempel har Airbnb orsakat lägenhetsbrist och dyrare boende i metropoler som Berlin, Barcelona, Lissabon och Paris. I bakgrunden spökar investerare som köper för att hyra ut till turister. Resultatet är sämre lägenhetsutbud i kombination med en i praktiken obegränsad efterfrågan.

Airbnb finns förstås också i Östnyland och Borgå, där tjänsten innebär en möjlighet för turister att faktiskt övernatta i staden. En snabb koll på lediga hotellrum ett veckoslut i juli ger exakt tre rum och en hel villa vid havet – med en prisnivå på 530 euro för ett rum eller 1 040 euro för hela villan för två nätter några kilometer från centrum.

Tittar man däremot på Airbnb hittas femton olika möjligheter mellan 60 och 600 euro för två nätter under samma veckoslut – dessutom avsevärt närmare centrum.

Hotellbranschen upplever förstås att nykomlingen, som kanske inte längre är en nykomling, förvränger konkurrensen. Medan hotellen sköts av proffs är det vanliga människor som hyr ut rum, lägenheter och hus via plattformen Airbnb. Det må vara ett fall av "begynnande Addo", men det ligger också något i det.

Ur turistens synvinkel spelar det ändå ingen roll. När Borgå stad funderar huruvida Valtimohuset ska bli lägenheter eller hotell tittar en potentiell besökare på det bristande utbudet och väljer Airbnb eller någon annan stad. Plattformen ger utrymme för avsevärt större turistflockar än staden annars kunde ta emot. Den belyser också bristen på hotellboende och förlorade möjligheter.

En annan fråga är sedan beskattningen: det räknas som beskattningsbar inkomst att begära pengar för boende, men trots att saken egentligen är ganska lätt för skattemyndigheterna att kolla upp är det många som väljer att "glömma" det. Och de som faktiskt betalar skatt får lätt höra av sina Airbnb-kollegor att man inte ska göra det. Bättre att inte väcka en sovande björn.

Det är kanske just den grå ekonomin som förvränger konkurrensen allra mest, särskilt när skattemyndigheterna har lite svårt att hänga med när det kommer nya teknologiska lösningar. Och medan små Airbnb-hushåll (som det finns några hundratal av bara i Borgå) går under radarn är de större hotellen utsatta för en närmare granskning.

Det är ändå bara fråga om tid innan skattemyndigheterna börjar titta närmare på det som många uppfattar som en nätt liten extra inkomst.

ANDRA LÄSER