Annu Kaipulainens höst beskriver en sommar som blivit galen

Annu Kapulainen tar tempen på hösten med utställningen Hösten är sommaren som blivit galen, som pågår i Galleri Hörnan i oktober.

HÖSTLOV. Annu Kapulainen ställer ut arton målningar på temat höst i Galleri Hörnan. Svart humor finns med som ett genomgående element vilket också märks i målningen Syysloma.
Å ena sidan: Sprakande och uppspelta färger. Å andra sidan: Melankoli, mörker och ensamhet. Annu Kapulainens utställning Hösten är sommaren som blivit galen söker sig ner i årstidens alla aspekter. Eller, ja, åtminstone på ytan handlar det om hösten men ser man på djupet, bortom lönnar som står i höstskrud, hittar man en diskrepans.
I utställningen, som består av en serie om arton oljemålningar, synar Kapulainen hur människor i allt högre grad känner sig främmande för sig själva – och i förlängningen känner sig avskärmade från sin omgivning. Konstnärens galna höst framträder i starka färger, men det är samtidigt en årstid som det är lätt att tappa bort sig i och som även antar dystra nyanser.
Ruska, visar det sig, kan var något helt annat än höstglöd. Ruska i Annu Kapulainens tolkning antar skepnaden av en blåtira på bättringsvägen; den skiftar i lila och gult. Kapulainens målningar överraskar på många sätt och den svarta punkten – eller är det den blinda fläcken som finns i vårt inre hon målar? – fungerar som ett förenande element mellan verken.
TJÄRFLÄCKSJUKA. Den svarta punkten är ett element som går igen i Annu Kapulainens målningar.
Den svarta punkten går igen i ögonens pupiller, i lönnar som är drabbade av tjärfläcksjuka, i solförmörkelse, i svarta hål ... I Kapulainens konst antar den svarta rundeln symboliska mått för hösten. Den speglar årstidens romantiska förfall, den är ett mentalt tillstånd i vardagskaoset, den är sinnebilden för ensamhet.
Det låter som om hösten är idel dysterhet, men med hjälp av svart humor lyckas Annu Kapulainen på ett skickligt sätt måla upp en höst som vi alla kan känna igen oss i. Det blir mörkare, dagarna blir kortare, träden står snart nakna. Förvisso kan det kännas som att sommaren håller på att tappa förnuftet.
Annu Kapulainens utställning i Galleri Hörnan pågår till och med den 28 oktober.