Ånäsplanen förvandlas till en hundutställningsarena

Nu på veckoslutet stiger över 2 300 hundar ut i ringarna på Ånäsplanen i Borgå då hundutställningen för alla raser ordnas för sextionionde gången. Fyra föreningar står för arrangemangen, till Halkian Metsästysyhdistys uppgifter hörde att mäta upp området och bidra med rå muskelstyrka.

Tarja Koski och Paavo Aronen mäter upp gräsplanen i Ånäs. På den ska sju utställningsringar få plats.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
07.09.2022 11:19
En dryg vecka innan hundutställningen ser allt ännu ut som vanligt vid Ånäsplanen i Borgå centrum. En och annan motionär promenerar förbi och på sandplanen spelar ungdomar boboll. Men på området rör sig också en trio med pappersark och måttband i handen och en bordercollie i kopplet. Det är Tarja Koski och Paavo Aronen från Halkian Metsästysyhdistys i Borgnäs och Minna Lindström och hunden Muru från Borgå brukshundar.
Borgnäsföreningen har i uppgift att mäta upp området så att alla funktioner under den stora hundutställningen får plats. Det handlar om många tält och baracker med plats för tävlingsledningen, mat- och produktförsäljningen, toaletterna och så klart utställningsringarna. Aronen har karta med en skiss över hur området ska se ut, tillsammans med Koski mäter han upp de exakta måtten.
– Här på gräsplanen ska vi ha sju utställningsringar. Sex av dem är uppställda som par med tält för domarna mellan dem. På grusplanen har vi plats för åtta ringar så sammanlagt blir det femton, förklarar han.