Årets stora julkonsert repeteras för fullt - två chanser i Borgå att njuta av showen

Stämsång och duetter, orkester och fem laddade artister. Så ser ramarna ut för årets julkonsert, som också besöker Kulturhuset Grand i Borgå.

I november drar kvintetten Philip Järvenpää, Stephan Nyman, Susann Sonntag, Helene Nyberg och Thomas Lundin ut på turné med sin julkonsert.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
07.09.2022 10:04 UPPDATERAD 12.09.2022 10:47
Det är visserligen tre månader kvar till jul, men arrangörerna av den traditionella Stora Julkonserten är redan i julstämning. Thomas Enroth och Per-Erik Krooks berättar att repetitionerna är i full gång, och när turnén landar i Borgå  lördagen den 26 november med två föreställningar på Kulturhuset Grand så är det ett väl bekant koncept i ny förpackning man bjuder på.
– Nytt för i år är att alla artister är samtidigt på scenen nästan hela tiden. Det blir mycket stämsång och duetter, och sångarna backas upp av ett stort band, säger Thomas Enroth, som leder orkestern.
Artisterna är bekanta sedan tidigare julkonserter: Philip Järvenpää, Helene Nyberg, Thomas Lundin och Susann Sonntag, men i skaran finns också ett helt nytt namn, Stephan Nyman. Uppmärksamma radiolyssnare har hört Nyman spelas mycket på radion den senaste tiden. Per-Erik Krooks beskriver honom som Finlands svar på den svenska dansbandsstjärnan Christer Sjögren.
– Vi är mycket smickrade att han är med i julkonserten. Stora rikssvenska dansband har velat anlita honom, för han har verkligen en unik röst, men han har tackat nej. Nyman är från Sverige men bor numera i Munsala. I det civila är han företagare, musiken är endast en bisyssla, säger Krooks.
Så vilken typ av julmusik kommer besökarna att bjudas på? På programmet står åtminstone schlager, rock´n roll, dansband och klassiskt.
– Har man varit på den här julkonserten tidigare så vet man att det bjuds på bra underhållning. Nytt för i år är att showen håller på i ett sträck, en timme och tjugo minuter, utan paus. Efter coronan uppskattar publiken det upplägget, säger Thomas Enroth.
Turnén har ett tufft program. Den startar den 24 november i Pargas och när den avslutas den 4 december i Vörå har ensemblen dragit igenom julkonserten femton gånger, på vissa ställen två shower efter varandra.
I Västnyland visas showen den 27 november på TryckeriTeatern i Karis och den 28 november i stadshusets festsal i Hangö.
Konsertturnéer av det här slaget innebär alltid en ekonomisk risktagning, konstaterar arrangören Thomas Enroth. För att få så många biljetter sålda i god tid lockar man med rabatterade biljettpriser om man är snabb. Biljetter via Netticket.