"Det luktade vidbränd mat och brunnen plast" – brandkåren räddade person ur bostad i Näse

Räddningsverket larmades på söndagskvällen till en lägenhet i ett flervåningshus i Näse i Borgå. Middagsmaten hade glömts på spisen och elden fick fart – brandkåren lyckades rädda den avsvimmade invånaren ur bostaden och släckte branden.

LÄGENHETSBRAND. Räddningsverket i östra Nyland ryckte ut till ett flervåningshus på Rådmansgatan i Näse. Invånaren hade glömt maten på spisen och brandkåren fick bära ut den rökskadade boenden och släcka branden.
Petra Lind
21.09.2020 08:31 UPPDATERAD 21.09.2020 08:32
Grannarna slog larm om röklukt i flervåningshuset på Rådmansgatan i Näse, och nio enheter från räddningsverket i östra Nyland ryckte ut till Näse. Jourhavande brandmästare Björn Westermarck berättar att brandkåren var på plats strax efter halvåtta på söndagskvällen, och att näsan ledde räddningsmanskapet till rätt dörr.
– Jag lokaliserade rätt lägenhet genom att glänta på luckan till brevinkastet. Vid den tredje dörren hittade vi rätt, det luktade kraftigt av vidbränd mat och brunnen plast, säger han till ÖN.
Brandkåren tog sig in i tvårummaren och fann invånaren medvetslös i den brinnande bostaden. Enheten för första delvård förde personen till sjukhus för undersökning. Eldsvådan släcktes och Björn Westermarck uppger att orsaken till branden hittades på spisen: kraftigt vidbrända korvar, en halvt förkolnad stekpanna och brunnen plats på spisen talade sitt tydliga språk.
– Bostaden fick kraftiga rökskador, uppger Westermarck.
En dryg timme senare fick räddningsverket följande uppdrag: en kattunge hade klättrat upp i ett träd i Svartså och vågade inte komma ner. När ÖN talar med jourhavande brandmästaren strax efter klockan 7 på måndagsmorgonen sitter katten veterligen kvar fortfarande.
Enligt Westermarck var räddningsverkets maskinpark, kranbilen till exempel för skrymmande, för att komma fram till trädet där katten sitter. Den förlängbara stegen räckte heller inte till och kattungens ägare försökte därför locka katten ner med en skål mat vid trädets fot.
– Lyckas inte det så kan skogshuggare som kan klättra upp i trädet vara en utväg, säger Björn Westermarck.

ANDRA LÄSER