Finländsk forskning: Coronavirusets antikroppar håller minst fyra månader

Forskare vid Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet har kunna påvisa betydande mängder antikroppar ännu fyra månader efter en coronavirusinfektion.

De antikroppar som människan utvecklar efter en covid-19-infektion håller i minst fyra månader, visar en finländsk forskning.

De antikroppar som bildas i människan till följd av en coronavirusinfektion håller minst fyra månader, visar en forskning som Helsingfors universitet och Institutet för hälsa och välfärd gjort. Undersökningen inleddes i mars.

I undersökningen deltog 39 familjer med totalt 129 personer, varav en del var barn. Minst en person per familj hade haft en med PCR-test bekräftad coronavirusinfektion. Ytterligare några personer smittades medan undersökningen pågick.

Totalt undersökte man 64 personer med PCR-bekräftad coronainfektion. Antikropparna hittades bland 63 av dessa.

Dessutom hittade man antikroppar hos 17 personer som inte testat positivt i PCR-testet. Det innebär att antikroppstestet avslöjade fler coronafall än PCR-testet.

Största delen av dem som undersöktes fick en mild version av covid-19-sjukdomen.

Nästan alla av de infekterade utvecklade antikroppar inom den första månaden. Mängden antikroppar minskade med tiden, men kunde påvisas ännu efter fyra månader.

Kan hålla ännu längre

Tidigare forskningar har gett varierande resultat. En del av dem har visat att mängden antikroppar sjunker snabbt efter infektionen, andra att de håller längre.

"Undersökningen visar att antikropparna som uppstår efter en naturlig infektion och den eventuella immuniteten håller minst fyra månader", säger institutets forskningschef Merit Melin i ett pressmeddelande.

Resultaten har betydelse även för vaccinforskningen. De flesta vaccin som utvecklas för närvarande bygger på antikroppar som uppstår efter en naturlig infektion.

Undersökningen fortsätter nu genom att se om antikropparna håller ännu längre, upp till sju månader.

ANDRA LÄSER