I dag firades Öppna byars dag - ÖN tog en tur i byarna

Traditionen med Öppna byar-dagen, som är en start på sommarsäsongen, firas i i dag. Silmu-föreningens byarådgivare Li-Marie Santala och ÖN:s Helén Kurri gör en roadtrip under lördagen till några av byarna. Liveapportereringen är avslutad. 

Maj Korlin säljer plantor för 37:e året på Sarvsalö sommartorg. Sommargästerna Riitta Rankanen och Kirsi Sarajärvi hittar blommor, honung och fisk på torget.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
11.06.2022 08:30 UPPDATERAD 11.06.2022 17:44
I byarna finns det mycket att göra under lördagen. Torg och sommarmarknader lockar med ett brett sortiment. Man kan uppleva en trevlig stund tillsammans på en bypromenad, delta i talko för att utrota invasiva arter eller lär dig traditionella lekar. 

Följande byar besöker ÖN och Silmu i dag

10.00 Sarvsalö 
11.00  Jackarby 
12.30 Pitkäpää
14.00 Köpbacka
Här hittar du övriga byar som deltar i evenemanget:  www.avoimetkylat.fi
En del frivilliga kårer har öppet hus och man kan öva sig på förstahandssläckning och bekanta sig med kårernas verksamhet. Det finns också fotoutställningar och bokförsäljning. Kaféer, bryggerier och bybutiker har öppet.
Adresser och klockslag för de olika evenemangen hittar man på hemsidan www.avoimetkylat.fi eller via byarnas egna webbplatser och sociala medier. Den riksomfattande kartan gör det enkelt att planera en rutt från by till by och besöka flera evenemang under dagen.

ANDRA LÄSER