Nära ögat i Vårberga – ägarens snabba ryck räddade ett egnahemshus på annandagen

En ljuslykta sprack och antände rottingmöblerna ute på verandan vid ett egnahemshus i Vårberga i Borgå. Elden hann sedan sprida sig till husväggen.

En husägares snabba tänkande räddade ett hus.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
27.12.2022 07:36
Det kunde ha gått riktigt illa. Så sammanfattar jourhavande brandförman Jari Laine husbranden som ägde rum i Vårberga i Borgå, lite före klockan nio på måndagskvällen.
– En ljuslykta, som i princip borde vara ett säkert ställe att ha ett ljus, sprack sönder av någon mystisk orsak ute på husets veranda. Det ledde till att rottingmöblerna under lyktan fattade eld. Lågorna spred sig sedan till husväggen, säger Laine.
Lyckan var framme och familjen som bor i huset lade märke till lågorna.
– De höll på att titta på tv när de lade märke till branden. Det som följde var exemplariskt beteende: Familjen hade förberett sig väl med flera brandsläckare. Ägaren lyckades avlägsna de brinnande möblerna och släcka branden. Han stoppade även branden från att sprida sig till övre våningen genom snabbt tänkande och agerande, säger Laine.
När räddningsverket anlände återstod det endast att göra en granskning.
– Jag måste säga att husägaren agerade felfritt. Helt suveränt gjort! Han sparade oss ett stort jobb men främst av allt räddade han sitt eget hem. Risken för att hela huset skulle ha gått upp i lågor var väldigt hög.

ANDRA LÄSER