Förändringens vindar blåser för Carita

Östnylands reporter Carita Liljendahl är nu egenföretagare. Hon vill jobba för Lovisa.

MOT NYA UTMANINGAR. Östnylands reporter Carita Liljendahl har en längre tid varit sugen på att ta steget ut och bli frilansjournalist i eget företag.
23.06.2016 09:05 UPPDATERAD 23.06.2016 09:34
Allt har sin tid. Nu är det dags för förändring för en av Östnylands långvarigaste reportrar, Carita Liljendahl.
– De senaste två åren har varit turbulenta. Mycket skedde i mitt privatliv. Tidningen Östra Nyland lades ner och jag miste några goda arbetskamrater. Händelserna ledde till att jag på allvar började fundera på vad jag vill göra med resten av mitt liv.
Ansvaret för familjesidorna i Östnyland kom lägligt i oktober 2015. Det var roligt att få jobba med människonära artikeluppdrag, att göra nya bekantskaper och att lära känna trakterna i Borgå och Sibbo.
Jag vill fokusera på det på positiva och ge staden ett lyft om jag bara kan. Jag har en del samarbetspartners, tillsammans jobbar vi för Lovisas bästa.
I maj meddelades det om samarbetsförhandlingar inom KSF Media.
– Det ledde till att jag började fundera om jag borde satsa mer på mitt medieföretag som jag grundade året innan.
Carita säger att hon vill jobba i och för Lovisa. Det finns så mycket fint i staden.
– Jag vill fokusera på det på positiva och ge staden ett lyft om jag bara kan. Jag har en del samarbetspartners, tillsammans jobbar vi för Lovisas bästa.
Ingen nyhet får vara för liten för att nå över nyhetströskeln. Läsarnas texter är viktiga men utbildade journalister behövs också.

Kavla upp ärmarna

Carita har jobbat som lokaljournalist i nästan 30 år och har hunnit vara med om det mesta. Finns det något speciellt journalistuppdrag som har etsat sig i minnet?

– Mordet i Isnäs hösten 1995 och därpå följande rättegång glömmer jag inte i första taget.
I början av karriären, i dåvarande Östra Nyland, gällde det att kavla upp ärmarna. Från och med första arbetsdagen var hon ute på varierande journalistuppdrag. Enligt dåvarande chefredaktör Kim Wahlroos lärde man sig journalistik bäst genom att jobba.

Carita Liljendahl

Började som journalist på tidningen Östra Nyland i november 1987.
Jobbade på nyhetsbyrån Avisa, i dag TT Spektra, i Stockholm 1998.
1999 - 2014 reporter på Östra Nyland, några år som nyhetschef.
2015 -2016 reporter på tidningen Östnyland, även med ansvar för familje- och dagbokssidor.
Från och med 16.7.2016 frilansjournalist med eget mediaföretag.
En av hennes första artiklar handlade om hur konjunkturbarometern påverkade Lovisa stad.
– Jag förstod ingenting av ämnet, artikeln blev ingen höjdare precis.
Det var roliga tider. Carita fick möjlighet att förverkliga flertalet speciella idéer, bland annat skrev hon artiklar om hur hon hoppade fallskärm, bungyhopp och deltog i forsränning.
Under chefredaktör Camilla Berggrens tid förnyades layouten för Östra Nyland. Förnyelsen var välkommen och det var givande att bygga upp ett nytt utseende för tidningen.

Hur ser du på lokaljournalistikens roll i dag?

– Ingen nyhet får vara för liten för att nå över nyhetströskeln. Läsarnas texter är viktiga men utbildade journalister behövs också. När man gör läsarenkäter ska läsarnas åsikter tas på allvar.
Hon säger att regionen Östnyland behöver en stark lokaltidning och hoppas att det i framtiden kan produceras ännu mera ultralokalt material från Lovisa, Borgå och Sibbo.

ANDRA LÄSER