Familjen Kiiski på Kråkö skulle aldrig byta bort sina luftvärmepumpar – de höga energipriserna gör att luftvärmepumpar säljs som aldrig förr

Ett varmt senhöstväder är ett bra senhöstväder. Så resonerar både ägare och installatörer av luftvärmepumpar. Även om en modern luftvärmepump är lönsam att använda ända ner till omkring minus 30 grader så har man största möjliga nytta av den då temperaturen håller sig på plussidan.

Familjen Kiiski med mamma Emilia, storasyster Adelin, lillasyster Elli och pappa Jonathan är nöjda med luftvärmepumparna. – Jag skulle nog aldrig byta bort dem, säger Jonathan.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
17.11.2022 14:08 UPPDATERAD 17.11.2022 16:02
Julen är inte särskilt långt borta och vid köksbordet hemma hos familjen Kiiski på Kråkö håller sjuåriga Adelin på att sammanställa en önskelista till julgubben. I vardagsrummet fladdrar lågorna i eldstaden och på väggen hänger en luftvärmepump som hjälper till att sprida värmen runtom i den nedre våningen.
– Eldstaden är ett viktigt komplement till luftvärmepumpen och jag har resonerat som så att det är bäst att ha både pumpen och eldstaden i samma rum, säger pappa Jonathan Kiiski som arbetar inom byggbranschen.
Luftvärmepumpen i vardagsrummet är redan den tredje för familjen Kiiski, den installerades i maj. Men redan då de flyttade till Kråkö för snart tre år sedan lät de installera en luftvärmepump på andra våningen och en i garaget. Pumpen på andra våningen köpte de främst för att få kyla under sommaren.

ANDRA LÄSER