Smakrik feelgood-konsert – Klockriketeatern och Jyrki Tsutsunen tar publiken till skogen

Nomadteatern Klockrike tar sin publik till skogen med en kulinarisk konsert på Konstfabriken i Borgå. Dalen. På jorden. är ett stämningsfullt allkonstverk med smaker, dofter, musik, poesi, videokonst och visserligen också ett budskap, men det hamnar i bakgrunden. Vildmatskocken Jyrki Tsutsunens doft- och smakvärld gör föreställningen speciellt minnesvärd.

Jyrki Tsutsunen bränner en grankvist, som han just har doppat i en vattenhink, med gasbrännare, så att doften av gran fyller rummet.
22.09.2022 13:30

Dalen. På jorden. '

Regi och idé: Dan Henriksson. 
Dramaturgi: Ksenia Peretrukhina, Carl Alm och Dan Henriksson. 
Scenografi: Ksenia Peretrukhina. 
Videokonst: Darina Rodionova. 
Ljus: Vilma Vantola.
Ljud: Tom Lönnqvist. 
Vildmatskock: Jyrki Tsutsunen. 
Ensemble: Carl Alm, Amanda Blomqvist, Natalia Castrillón, Martin Ormin, Mirva Ormin. 
Premiär på Konstfabriken i Borgå 21.9.2022.
Ett starkt miljötema skulle vara den unika föreställningens bultande hjärta, och det kanske det är för den redan frälsta som är engagerad i miljöfrågor. Vi borde ju alla vara engagerade, men det är ett faktum att så inte är fallet, och det kommer sannolikt inte Klockriketeaterns feedgood-konsert att ändra på. Den lyckas med något annat, nämligen att ta med sin publik ut i naturen och väcka smakminnen och känslor med en läcker och rik helhet.
Föreställningen är stiligt genomförd och alla de konstnärliga insatserna smälter samman till ett visserligen livsviktigt budskap: vi måste ta vara på naturen nu, innan det är för sent. Men det vet ju alla. Det är absolut ingen ny information i det budskapet. Det är snarare ganska uttjatat, och de som gör något åt saken är på tok för få. Jorden håller på att gå under, det konstateras i föreställningen också, vi vet det alla.

ANDRA LÄSER