Läckan på huvudvattenledningen reparerad – nu strömmar kranvattnet igen från Sannäs

Sannäs huvudvattenledning har tagits i drift igen efter läckaget förra veckan meddelar Borgå vatten. Det kan ta några dagar i vattnet är av toppkvalitet, klorsmak och lukt får användarna hursomhelst räkna med.

Huvudvattenledningen är reparerad och vattnet strömmar igen från vattenverket i Sannäs – tillsammans med en tillfällig klorsmak

Borgå vatten har slutar pumpa vatten från Borgbackens reservvattenverk efter att reparationerna på huvudvattenledningen i Sannäs avrundades och vattenverket där kunde börja användas igen. Ledningen spolades och desinficerades och när alla vattenprov sedan söndagen varit rena kunde ledningen kopplas in igen på onsdagseftermiddagen.

Vattenverket räknar med att det tar 1–2 dygn innan vattnet i nätet byts ut. På grund av ändringar i flödesriktningarna och trycket kan det fortfarande förekomma tillfälliga störningar i vattenkvaliteten ifall avlagringar lossar från ledningarna.

I vattnet från Sannäs matas också ut en liten mängd klor under den kommande veckan, utöver normal UV-desinficering som också görs. Kloreringen är en säkerhetsåtgärd för att trygga vattnets mikrobiologiska renhet. På minussidan får man notera att kloreringen kan orsaka lindrig smak och lukt av klor.

Borgå vatten informerar då kloreringen upphör.

Borgbackens råvatten kommer i framtiden att ledas till ett nytt vattenverk i Saxby där vattenkvaliteten förbättras genom att avskilja bland annat mangan och järn från råvattnet. Den nya råvattenledningen mellan Borgbacken och Saxby samt det nya vattenverket beräknas vara klar inom tre år. Syftet är att förbättra reservvattnets kvalitet.