Forskaren blev ölbryggare

Det var redan i början av 1990-talet som Tuomas Markkula började brygga öl hemma i sitt kök. Enligt den officiella versionen hade han då precis nått myndig ålder.

I ÖLENTUSIASTERNAS TJÄNST. Bryggmästare Tuomas Markkula vill att bryggeriet i Malmgård ska växa men inte till vilket pris som helst. – Vi vill fortsätta göra hantverksöl vilket leder till att tillverkningskostnaderna och därför också försäljningspriserna är lite högre.
17.07.2019 11:25 UPPDATERAD 17.07.2019 13:28
– Efter de första satserna började jag undra varför ölet smakade så illa, berättar han.
Motgångarna fick honom ändå inte att ge upp, tvärtom.
– Jag bestämde mig för att det här är något jag vill behärska. Intresset djupnade då jag insåg hur mångsidigt ölbryggandet kan vara, hur mycket vetenskap och teknik som ingår. Liksom när man tillreder mat handlar öltillverkning också om att kombinera olika smakvärldar.

ANDRA LÄSER