Bicca Olin: Demokratin behöver torg

Someplattformen Twitter är en värdefull plats för diskussion men det faktum att Elon Musk ensam ens kan äga det största digitala, globala torg som finns och ensam få bestämma reglerna berättar hur stora problem vi är i, tycker dagens kolumnist.

Twitter
06.12.2022 06:32 UPPDATERAD 07.12.2022 09:54
Elon Musks uppköp av someplattformen Twitter, och alla förändringar han gjort sedan dess, förvånar, förvirrar och förargar världen över. Twitters algoritm och innehållsvariant, korta textuppdateringar, går i en annan riktning än konkurrenternas, och därför är Twitters kultur mer omfattande, mer intensiv, och det är så gott som omöjligt att fastna totalt i sin egen bubbla – på gott och ont. Twitters trendfunktion gör att nyheten sprids som en löpeld, både till likasinnade och till dem som inte delar tidigare nämnda politiska ledares åsikter.
Det har också lett till att Twitter fått en stark roll som ett forum för allmänpolitisk debatt, där så gott som alla världsledare delar uppdateringar om sina åsikter och tankar om aktuella nyheter. När en politisk ledare twittrat, oavsett om det är Donald Trump eller Sanna Marin, så räknas tweeten som en nyhetskälla, lika officiell och relevant som ett pressmeddelande.
Twitter är på nästan alla sätt som ett globalt torg. På torg händer mycket annat än politik, men torg har sedan demokratins födelse varit ett ställe där man också möter politiker, delar berättelser, utmanar, får svar på frågor och koll på vad som är aktuellt. Och liksom på alla torgmarknader någonsin finns där de som stökar och bråkar, de som är ute efter att verkligen göra illa, de som håller på med små hyss (vi kan kalla dem troll), och vi som bara dök upp för lite underhållning eller för att höra vad bekanta håller på med.

ANDRA LÄSER