Bröderna Jensen tillsammans i A-landslaget för första gången

Bröderna Richard och Fredrik Jensens karriärer gick länge samma väg. De senaste åren har varit raka motsatsen. Fredrik berättar att stödet från storebror var guld värt för att ta sig ur frysboxen i Tyskland. Nu är de båda uttagna i herrarnas landslagstrupp samtidigt, för första gången.

På fredag får Richard Jensen (på bilden) och Fredrik Jensen representera herrlandslaget samtidigt.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
23.09.2022 08:09
För första gången någonsin får bröderna Fredrik och Richard Jensen representera herrlandslaget samtidigt. Borgåbröderna ingår båda i truppen inför landslagets två sista matcher i höstens Nations League, mot Rumänien och Montenegro.
Vi träffar dem inför matcherna. Det går inte att ta miste på glädjen över att de får träffas i landslagssammanhang på herrnivå för första gången.
– Våra karriärer har ju gått lite kors och tvärs de senaste åren. Men på ett sätt känns det ännu bättre nu, eftersom vi har fått vänta på det. Det är en viktig sak för oss båda, säger Richard om laguttagningen.
Fredrik, som är ett år yngre än sin bror, gjorde debut redan 2017. Storebror Richard fick vänta till i somras på de första minuterna i A-landslaget.
Bröderna har en mycket stark relation till varandra. De har spelat tillsammans i de olika juniorlandslagen och även i Twente i Nederländerna.
– Vi har gått hand i hand väldigt länge då det gäller fotbollen. ”Ricke” tog emot mig i Holland och där gjorde vi resan från juniorlaget till förstalaget tillsammans. Vår relation är ännu starkare när det kommer till vad som händer inom fotbollen.
Att spela i landslaget tillsammans är något bröderna pratat om redan som unga. Trots att det är många tillfälligheter som gjort att det inte hänt tidigare är det ändå något av en dröm som går i uppfyllelse.

Richard Jensen

Ålder: 26.
Uppvuxen i: Borgå.
Klubb: Górnik Zabrze.
Landskamper/mål: 3/0.
Position: mittback.

Rings varje dag

För tillfället spelar Richard i Górnik Zabrze i Polens högsta serie Ekstraklasa, medan Fredrik håller till i Augsburg i tyska Bundesliga. De ses såklart inte lika ofta som under åren i Twente numera, men Richard berättar ändå att de har kontakt så gott som varje dag.
– Många tycker säkert att det är underligt, men vi rings faktiskt varje dag, säger Fredrik.
– Det behöver inte alltid vara djupa diskussioner. Vi frågar varandra hur dagen varit och avslutar när vi inte har något mer att säga. Jag tycker det är hederligt och ärligt på det sättet, säger Richard.
Bröderna beskriver de dagliga samtalen som en slags trygg rutin. Efter alla år tillsammans känns det bra att höra sig för och försäkra sig om att allt är okej med brorsan.
För ett par år sedan träffade Fredrik Jensen fotbollsjuniorer i Borgå.
Förra säsongen i Tyskland var tuff för Fredrik Jensen. Han hamnade i frysboxen och spelade inte alls i förstalaget under andra halvan av säsongen. Nu har skutan vänt och det har blivit spel i fem av sex ligamatcher så här långt.
– Så mycket sämre än förra säsongen kunde det knappast bli, säger Fredrik.
Han är glad att den tuffa perioden ser ut att vara över och berättar att risken för att ge upp och strunta i allt hade varit stor utan stödet från storebror.
– När det gäller fotbollen är han den enda som förstår. Min flickvän var ett enormt stöd och jag skulle aldrig ha klarat det utan henne. Men ”Ricke” har samma jobb som jag och förstår vad jag går igenom på ett sätt som ingen annan – varken föräldrar eller kompisar – kan.
Trots att inte den andra brodern kanske har en direkt lösning på alla problem är känslan av att bli förstådd väldigt viktig. De snackar om relationer med tränare och sportchefer i respektive klubbar, om skador och krämpor och om hur det här påverkar en mentalt.
– Bara vetskapen om att den man pratar med förstår vad man går igenom kan hjälpa då man har det tufft, säger Richard.

Fredrik Jensen

Ålder: 25.
Uppväxt i: Borgå.
Klubb: Augsburg.
Landskamper/mål: 25/7.
Position: offensiv mittfältare/anfallare.

Vem är bättre?

Bröderna Jensen fortsätter tala varmt om varandra. Men på frågan om det funnits en rivalitet mellan dem genom åren är svart ändå glasklart.
– O ja, kanske till och med för mycket, säger Richard.
Rivaliteten har ändå varit främst positiv och han säger att tävlandet med lillebror är något som fått honom att orka kämpa lite extra då det har varit motigt.
Fredrik säger att det är lättare att glädjas åt varandras framgångar nu när de blivit lite äldre.
– Kallar du oss gamla?, frågar Richard.
– Nå, nog börjar vi bli, säger Fredrik.
Richard spelar mittback, medan Fredrik är offensiv mittfältare eller anfallare. Det är passande, eftersom det gör det svårare att avgöra vem som är en bättre spelare.
– Talar vi om försvar så är ”Ricke” bättre, medan jag är en bättre anfallare, säger Fredrik.
– Låt gå för det, medger Richard.

På plan tillsammans?

Utgångsläget inför landslagets två avslutande matcher i Nations League denna höst är inte det bästa. För att vinna gruppen krävs två segrar och dessutom måste Bosnien misslyckas ordentligt i sina matcher. Finland behöver också resultat för att försäkra sig om att inte halka ner till division C.
Siktet är inställt på sex poäng.
– De två förlusterna senast var såklart inte bra. Men nu gäller det att ladda om och vinna de här matcherna. Det är det enda vi kan kontrollera, säger Richard Jensen.
– Det är en kliché, men vi måste fixa våra egna matcher. Gör vi inte det spelar det ändå ingen roll vad som händer i de övriga matcherna, fyller Fredrik i.
Det finns såklart en chans att vi får se bröderna Jensen på planen samtidigt mot Rumänien eller Montenegro. Men huruvida det händer eller inte är inget de vill sia om.
– Om det händer så är det fantastiskt. Men vårt fokus ligger inte på det, utan att hjälpa laget, säger Richard.

Finlands landslagstrupp till matcherna mot Rumänien och Montenegro

Lukas Hradecky (Bayer 04 Leverkusen), Carljohan Eriksson (Dundee United FC), Viljami Sinisalo (Burton Albion), Robert Ivanov (Warta Poznan), Miro Tenho (HJK), Leo Väisänen (IF Elfsborg), Sauli Väisänen (Cosenza Calcio), Richard Jensen (Górnik Zabrze), Arttu Hoskonen (HJK), Nikolai Alho (Volos NPS), Jere Uronen (Stade Brestois), Pyry Soiri (HJK), Ilmari Niskanen (Dundee United FC), Mikael Soisalo (Riga FC), Glen Kamara (Rangers FC), Rasmus Schüller (Djurgårdens IF), Santeri Hostikka (HJK), Lucas Lingman (HJK), Oliver Antman (FC Nordsjælland), Onni Valakari (Pafos FC), Kaan Kairinen (Lilleström SK), Fredrik Jensen (Augsburg FC), Marcus Forss, (Middlesbrough FC), Joel Pohjanpalo (Venezia FC), Teemu Pukki (Norwich City), Benjamin Källman (Cracovia)


Finland tar emot Rumänien hemma på Olympiastadion på fredag klockan 21.45.