Lovisa Big Band bjuder på stillsam konsert

Silent music concert 2 heter lördagens stillsamma och stämningsfulla konsert med Lovisa Big Band. Konsertplats, precis som under fjolårets bejublade konsert, är Lovisa kyrka.

BIG BAND. Tom Bildo dirigerar Lovisa Big Band i Lovisa kyrka på lördag. Som gästsolist har man Riku Niemi på vibrafon.

– Det blir en traditionell big band-konsert, jazzig men samtidigt julig och stillsam för att passa så här i adventstid, säger Tom Bildo, dirigent för Lovisa Big Band.

Silent music concert 2 bygger på samma tankegång som fjolårets adventskonsert – också den med Lovisa kyrka som konsertplats – det vill säga det blir en helt och hållet instrumental konsert. En aning speciellt, med tanke på tidpunkten på året, är att Lovisa Big Band inte bjuder på en enda julsång.

– Det ordnas så mycket konserter med traditionella julsånger före jul, att vi alldeles bra kan bjuda på någonting lite annorlunda. Vår idé är att utvidga adventstiden och julkänslan till att omfatta klassiska jazzstandarder, säger Bildo.

Den klassiska big band-musiken bygger till vissa delar på improvisation, och det får publiken också ta del av under lördagens konsert. Tom Bildo ser fram emot att återvända till kyrkrummet där big bandets typiska instrumentation och klang kommer fram på ett väldigt fint sätt.

Något att se fram emot är också gästsolisten Riku Niemi, en av Finlands toppvibrafonister.

– Vibrafonen hämtar klassiska jazzstämningar till konserten och jag tycker att vibrafonen är precis det instrument som man vill höra i kyrkan, säger Tom Bildo.

Konsertdags är det lördagen den 1 december klockan 19 i Lovisa kyrka, och konserten räcker lite på en timme. Programbladet kostar 10 euro i förköp hos Reimas Ur och 13 euro vid dörren.

ANDRA LÄSER