Fredsduva, fyrverkeri, laser, ljud och rök – så välkomnas det nya året i de östnyländska kommunerna

Det nya året tas emot med fest och glam i de östnyländska kommunerna. Här kan du läsa vad som händer på din hemort.

Gruppen Belenos Group of Arts eldshow avslutar nyårsfesten i Lovisa.
27.12.2022 12:49
Lovisa stad ordnar en nyårsfest för hela familjen på nyårsafton på Lovisa torg. Festligheterna börjar klockan 16 och håller på till 17.30. Men redan 15.30 börjar man bygga Lovisa fredsduva på trapporna till Lovisa kyrka. Alla kan tillsammans delta i skapandet av Lovisa fredsduva.
– Man kan hämta sina egna ljus till trapporna, gärna ljus av gravljustyp som klarar av vindpustar och lite regn. Ljusen samlas i form av en fredsduva och du kan sedan till exempel ta bilder av den och skicka den som en nyårshälsning, säger kulturproducent Päivi Karppi.
Förutom fredsduvan finns det ett disko för barnen på torget, och snögubbarna är med och dansar. DJK4LE är DJ. Det bjuds på varm saft och skumgodis. Stadsdirektör Jan D. Oker-Bloms ger sin nyårshälsning klockan 16.45.
Gruppen Belenos Group of Arts eldshow klockan 17–17.15 kröner Lovisa stads nyårsfest. Belenos Group of Arts är en grupp på professionell nivå från Helsingfors som redan i ett årtionde har gjort elduppträdanden i olika evenemang.

Nyårsfyrverkeri i Sibbo

I Sibbo firas det nya året med en fyrverkerishow som startar klockan 18. Raketerna skjuts från Ådalsvägen och fyrverkeriet ses bäst från parken vid K-butiken Basilika.
Det lönar sig att komma på plats i god tid och vara beredd på att man måste lämna bilen lite längre bort ifrån de bästa åskådarplatserna. Fyrverkeriet håller på i några minuter.

Borgå firar miljövänligt 

Nyårsfesten i Borgå firas framför Konstfabriken på Västra åstranden och den börjar klockan 19. Föreställningen sker i år på ett annat sätt än under tidigare år och är en kombination av flera element. Den cirka 10 minuter långa föreställningen består av pyroteknik, laser, ljud och rök. 
Staden meddelar att showen är miljövänlig. Leverantören har på förhand begärts lämna beräkningar av koldioxidutsläpp och föreställningens totala energiförbrukning.
Under festligheterna stängs Kokonvägen av säkerhetsskäl för biltrafiken från Västra Alexandersgatan till Guldlistgatan. Hindhår-Boe FBK ansvarar för trafikstyrningen.

ANDRA LÄSER