Skräpplockning som går som en dans

Gruppen Trash Heroes cyklar runt, samlar skräp och firar efteråt med dans. Konstprojektet började med ett Facebookinlägg och nu har de kunnat skaffa en biogasbil i samarbete med Gasum för att ta sig fram längre sträckor.

SKRÄPHJÄLTAR. Panu Varstala och Antti Lahti plockar skräp på olika platser och bjuder sedan upp till dans.
– I städerna rör vi oss med cyklar, men för längre resor är en bil lämpligare. Det är jättefint att vi nu kan använda en bil som går på biogas som är miljövänligare, säger Panu Varstala som är ena halvan av Trash Heroes.
Både Varstala och Antti Lahti, som är andra halvan av duon, är frilansdansare. Konstprojektet Trash Heroes går ut på att de åker med sina cyklar, som är utrustade med solpaneler och DJ-set, från plats till plats där de först plockar upp skräp. Efter städningen blir det dansfest.
– Vi vill sprida budskapet om hur viktigt det är att ta hand om sin närmiljö och tillsammans städa upp allmänna platser.
Projektet började med att Varstala publicerade ett inlägg på Facebook där han beskrev det perfekta sommarjobbet, att cykla omkring och plocka skräp och dansa, det som kom att bli Trash Heroes. Antti Lahti nappade genast på idén och meddelade Varstala att han var intresserad.
I dag har projektet flera samarbetspartner i kampen mot skräpet.
– Våra samarbetspartner har samma värderingar och samma kvalitet som vi värdesätter, säger Varstala.

Positiv feedback

Trash Heroes har samlat skräp och livat upp sin närmiljö redan under några somrar.
– Det har blivit en del av vardagen, nu händer det att jag stannar och plockar skräp om jag går i någon park eller så.
Under åren har de också fått väldigt varierande uppdrag.
– Ena dagen kan vi vara på Finlandsarenan, där var vi förra året, och nästa dag kan vi stå på en dagisgård och plocka skräp.
Det bästa med Trash Heroes är den positiva feedbacken, tycker Panu Varstala.
– För någon sommar sedan ringde en mamma och berättade att hennes son lekte superhjälte, men det var inga vanliga superhjältar utan Panu och Antti som plockade skräp. Det är fantastiskt att få höra sådant.
Trash Heroes har även nya mål i sikte, men vill ännu inte avslöja allt.
– Vi vet inte riktigt vart vi är på väg, men vi har planer på att åka utomlands med vårt projekt. Det kan jag säga att vi i alla fall har fått meddelande från en som jobbar på ett företag i Spanien som hejar på oss, säger Panu Varstala.