Jan D. Oker-Bloms företag vinnare när presidenten delade ut pris

Presidentens internationaliseringspris gick till skogmaskinstillverkaren Ponsse, låsföretaget Iloq, telefonhyttsinnovatören Framery och affärsänglarnas organisation Fiban.

Jan D. Okerblom är vd för affärsänglarnas organisation Fiban.
SPT
02.11.2017 13:09
När Finland fyller 100 betyder det samtidigt att presidentens internationaliseringspris delas ut för femtionde gången. Vinnarna nominerades av Team Finland.
– Gemensamt för pristagarna är en stor ambition att utveckla och utvecklas, och på det viset föra finländsk affärsverksamhet framåt både i goda och i utmanande tider, säger Markus Suomi från Team Finland.
Nätverket för affärsänglar Fiban hjälper privatpersoner att hitta och investera i onoterade tillväxtbolag. I dag har nätverket 600 medlemmar runtom i landet, i fjol investerades 53 miljoner i 300 bolag.
– Fiban hjälper bolagen att erövra världen, vilket är till nytta både för Finland och för investerarna, säger Fibans vd Jan D. Oker-Blom.
Oker-Blom har bara en månad kvar som vd, sedan blir han stadsdirektör i Lovisa. Reidar Wasenius utsågs nyligen till hans efterträdare.
Jubileumsårets specialpris går till skogsmaskinstillverkaren Ponsse, som i dag hör till det globala toppskiktet inom sitt område.
Framery som grundades 2010 bygger ljudisolerade telefonhytter och utrymmen. Det var det första företaget som fokuserade uteslutande att minska brus och göra det möjligt med personliga samtal i kontorslandskap. I dag finns deras lösningar hos många storbolag.
Iloq från Uleåborg gör digitala låslösningar, som fungerar utan batterier eller kablar. Den nyaste innovationen gör det möjligt att öppna lås med mobilen.

ANDRA LÄSER