Energikrisen är inte över trots sänkta priser

Det nya normala vad gäller priset på el kommer att ligga omkring 10 cent/kWh. Det tror Jussi Lehto som är vd för Kervo Energi. Borgå Energis vd Måns Holmberg ser stort varierande priser som framtidens normala. Både Lehto och Holmberg är lättade över den milda vintern men påminner om att krisen inte är över så länge kriget i Ukraina pågår.

Det blev inte så illa som det kunde ha blivit. Elen räckte till och även om elpriserna var rekordhöga i vintras var de inte så höga som de värsta olyckskorparna förutspådde. Men krisen är inte förbi. 
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
09.03.2023 06:31 UPPDATERAD 09.03.2023 07:58
Kriget i Ukraina ställde världen på ända för ett år sedan med bland annat oförutsägbar elmarknad, hög inflation och dyrt bränsle som följd. Elpriserna har sjunkit och vårsolen tittar fram med löfte om ännu mildare väder och vintern gick utan elransoneringar.
Det är ändå inte läge att andas ut.
– Jag är orolig, rejält orolig. När krisen började var det omöjligt att förutspå hur marknaden skulle utvecklas, då visste vi att det kan gå bra om det blir en mild och blåsig vinter och konsumtionen kan minska. Så gick det och nu finns risken att folk tror att krisen är över. Det är den inte, vi måste förbereda oss för nästa höst, om kriget i Ukraina fortsätter, säger Jussi Lehto som är vd för Kervo Energi och dotterbolaget Sibbo Energi. 

ANDRA LÄSER