Ut i en stor skog med en liten bok

Allt fler upptäcker Sibbo storskog. För den som känner sig osäker på vad, vart och hur finns det nu en prima skogsguide i ryggsäcksformat.

Sibbo storskogs nationalpark har många ansikten. På en vandringsled kan stigen gå längs med porlande skogsbäckar som slingrar sig igenom hög, gammal skog.
Sibbo storskogs nationalpark ligger bekvämt inom räckhåll för både huvudstadsbor och östnylänningar. Parken grundades år 2011, och är en vidsträckt om än delvis splittrad helhet på 23 kvadratkilometer. Inte minst på grund coronaepidemin har nya besökare lockats ut i skogarna. Området och vandringslederna blir alltmer populära. Fjolåret var ett rekordår. Storskogen besöktes av över 200 000 personer, 85 procent fler än året innan. Och trycket väntas öka – och med det också behovet av en viss naturfostran. En sympatisk sådan damp ner häromsistens i tryckt form.

SIBBO STORSKOG

Ligger i de östra delarna av huvudstadsregionen.
Nationalparken grundades 2011.
Det finns flera ingångar med utmärkta leder, både från Vanda och Sibbohållet.
Här lever nästan alla södra Finlands skogslevande däggdjur.
Fågelbeståndet är exceptionellt artrikt.
Tilläggsinfo:
https://visitsipoonkorpi.johku.com (här kan du också beställa boken)
https://www.utinaturen.fi/ (Forststyrelsens info om rutter)
Tidtabellerna för Hop-on-Hop-off-bussen hittar du både på Sibbos och Vandas webbsajter.

Med i ryggsäcken

En som länge har närt en dröm att presentera diversiteten i nationalparken är den prisbelönta naturfotografen Kai Hypén. I fjol utkom han tillsammans med den nu bortgångna biologen och fackboksförfattaren Seppo Parkkinen med en rikt illustrerad fakta- och guidebok över Storskogen på finska. Nu har också den svenska utgåvan utkommit i översättning av Magnus Östman, som till vardags är chefredaktör för Finlands Natur. Som utgivare står föreningen Sibbo Naturskyddare. Formatet är medvetet skogsanpassat:
– Ända från början har jag velat göra något med mina bilder, och när jag blev pensionär var det dags. Det en stor lycka när Karttakeskus började jobba med området samtidigt. Meningen är att boken ska följa med på skogsvandringen. Därför har den också kartor och beskrivningar över rastplatserna, säger Hypén.
Nötkråkan är ovanligt nog bofast i lundområdet vid Byträsk. Från Sibbo österut saknas fågeln eftersom det inte finns hassel i skogarna.
Han skrockar förnöjt över att redan att ha mött en man i skogen som hade boken med sig.
– Han hade besökt 13 av platserna som presenterades, och nio av dem var nya för honom.
Själv har Kai Hypén rört sig i skogarna sedan 80-talet och känner området som sin egen ficka, eftersom han vid sidan av naturfotograferandet och ornitologin också har sysslat med orientering.
– Jag brukar säga att om någon för mig dit med förbundna ögon så har jag snabbt klart för mig var jag är.
Den kunskapen kompletteras i boken med fakta om flora, fauna och skogstypernas beskaffenhet. Ett tiotal experter på sina områden har bidragit med informationen. Det är därför bara att ta till sig av randanmärkningarna om Flatbergets rika lavflora eller uttrarnas nattliga liv i Byabäcken.
Jag brukar säga att om någon för mig dit med förbundna ögon så har jag snabbt klart för mig var jag är.
Dessutom beskrivs områdets övernattningsmöjligheter och eldplatser – och det finns kartor med rutterna genom skogen. Översättaren Magnus Östman vill gärna lyfta fram den generella kunskap som erbjuds:
– Det är helt tydligt en trend att folk söker sig ut i naturen. Därför är det bra att det finns något som inte enbart är en lokal guidebok, utan som ger väldigt mycket information och bra allmänbildning till exempel om insekter och fåglar. Det finns ett ganska stort behov av att sprida kunskap och det är många som vill lära sig mer om naturen, säger han.
Fotografen Kai Hypén har skildrat Sibbo storskog i många år, och också vunnit internationella priser för sina foton. Hans dröm var att dela dem och kunskapen om nationalparken i en informativ bok.

Många ansikten

Ett av de fascinerande dragen hos Storskogen är den stora mångfalden. Där finns allt från torrhällar och karg barrskog till våta lundmarker och mycket gammal granskog genomkorsad av porlande bäckfåror. På andra ställen öppnar sig träsk, där det sjuder av liv både runt och i vattnet. Vattenytan krusas av simmande snokar som skickligt fångar sitt byte. Nära Byträsk i Immersby finns det finaste beståndet av hassel – och där kan man ha turen att stöta på en sällsynt nötkråka som kalasar på nötterna.

Storskogsvett och -etikett

Med fler besökare kommer också en del avigsidor. Nyligen gjordes det en kartläggning av olagliga eldplatser i Sibbo storskog – resultatet var 170 stycken som följaktligen revs. Ett ökat slitage syns också på platser som lätt eroderar ifall många strövar utanför stigar och spångar.

Är de risk att djur och fåglar skräms av parkbesökare?

– Forststyrelsen gick igenom materialet och tre ställen togs bort ur presentationen, till exempel ett fjärilsställe som är väldigt känsligt, berättar Kai Hypén.
Storskogen har alltså hemligheter kvar i sina gömmor. Men de skatter som ligger öppna att ta till sig för den som vill ge sig ut är generöst utdelade och mångfalt flera.
En sak värd att överväga för dem som vill besöka Storskogen gäller ändå parkeringen:
– Det problemet finns fortfarande kvar. När det är bra väder står det parkerade bilar överallt, säger Kai Hypén.
Det är helt tydligt en trend att folk söker sig ut i naturen. Därför är det bra att det finns något som inte enbart är en lokal guidebok, utan som ger väldigt mycket information och bra allmänbildning till exempel om insekter och fåglar. Det finns ett ganska stort behov av att sprida kunskap och det är många som vill lära sig mer om naturen.
Han brukar själv ta cykeln när han rör sig i markerna. Forststyrelsen har byggt en stor parkeringsplats invid Knutersvägen, Knutersport, och en ny är planerad i närheten av restaurang Tila. Kommunen meddelade häromveckan att bygget av parkeringsplatsen börjar i sommar med hopp om att få den klar redan i höst. På längre sikt vill Sibbo engagera företagare som kan erbjuda paket med service som handlar om naturupplevelser och aktiviteter i Storskogen, men också om inkvartering och kaféverksamhet.
I vår började också en hop-on-hop-off-buss trafikera i en slinga runt nationalparken. Rutten gör det möjligt också för dem som inte är bilburna att ta sig ut till skogs. Med start, till exempel från Dickursby station, kan man välja vilken hållplats bland skogens ingångar man vill ta – och stiga på vid en annan hållplats någon timme senare när bussen gör en ny runda.

ANDRA LÄSER