Julevenemangen börjar snart

Det är dags igen. Julljusen ska tändas och julgubben göra entré.

SNART HÄR. Julgubben öppnar säsongen på lördag.
På lördag, den 19 november, ska julgubben och hans följe ta i land i gästhamnen. På stranden väntar Borgå FBK:s juniorer med tända facklor. Gubben och gumman får hästskjuts genom Runebergsesplanaden till torget. Främst i ledet går fackeltåget och tomtarna.
Julföljet väntas till Lundiskvären elvatiden. Men redan klockan 10 börjar programmet med julmusik och ponnyridning. Klockan 11 stiger tomteflickorna upp på scenen och underhåller i väntan på huvudgästen. När julgubbsföljet har framfört sin hälsning talar stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP). Programmet avslutas med sång och ringlekar av Porvoon Teatteri och Porvoon lapsiteatteri.
Barn och barnasinnade kan skaka hand med julgubben inne i Lundi fram till halv ett. Efter det förflyttar sig julgubben till Konstfabriken och deltar i programmet där. Ballonger delas ut på affärsgatan och trollkonstnären Timo Taikuri uppträder i Konstfabrikens foajé. Barnen får också måla en stor jultavla tillsammans med konstnären Antti Raatikainen och som en avslutning på eftermiddagen är det fritt fram att umgås med julgubben i foajén. Programmet tar slut klockan 16.

Gratis parkering

Från och med lördagen utvidgas parkeringsområdet på torget så att området vid Fredsgatan tas i bruk. Man får parkera där vardagar klockan 8–21 och lördag–söndag 8–18, men inte nattetid. Parkeringen är avgiftsbelagd till klockan 18 under vardagar och till klockan 15 lördagar.
Men på stadens övriga parkeringsplatser är det fritt fram att parkera gratis alla lördagar från och med den 19 november till 31 december. Men man måste beakta de tidsbegränsningar som anges på skyltarna. Begränsningarna gäller också de parkeringsplatser där parkeringsskiva krävs.
Andra evenemang den 19 är den basar på Brandkårshuset som Borgå svenska köpmannaförening ordnar för att bistå närståendevårdarna i östra Nyland. Basaren öppnar klockan 10 och stänger klockan 14.
På lördag startar också tävlingen om den bästa julskyltningen. Tjugofyra affärer deltar och allmänheten får rösta fram sin favorit. Röstningskuponger finns i affärerna och i Lundi.