Servicefacket PAM ger strejkvarning – gäller också två butiker i Borgå och logistikcentraler i Sibbo

Servicefacket PAM har utlyst strejk inom handeln då man inte har nått en överenskommelse med arbetsgivarsidan angående kollektivavtal och nivån på löneförhöjningar. En strejk skulle påverka Citymarket och S-Market i Borgå samt Inex logistikcentraler i Sibbo.

Den möjliga strejken gäller till exempel anställda på Citymarket i Borgå
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
23.01.2023 13:30
De planerade strejkerna kommer att genomföras endast i vissa företag, och de gäller inte hela branschen. Men facket påminner om att strejken gäller alla anställda som arbetar i dessa företag och omfattas av de kollektivavtal som PAM och Finsk Handel förhandlat fram, inte bara PAM-medlemmar.
– Inom den här branschen faller i princip alla under samma kollektivavtal. Det enda undantaget är vissa förmän, säger PAM:s organisationschef Risto Kalliorinne.
Totalt berör strejkerna 185 arbetsplatser och 20 000 anställda. PAM hoppas att strejkvarningen ska sätta fart på förhandlingarna.
– Företag inom sektorn uppvisar ett otroligt bra resultat men samtidigt måste deras anställda spara på allt för att lönen ska räcka till. De har rätt till en anständig löneökning, säger servicefackets ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett pressmeddelande.
PAM är ute efter löneförhöjningar som skulle betyda in 200 euros ökning av månadslönerna.
Om ingen lösning nås kommer strejkerna att pågå mellan måndagen den 6 februari och torsdagen den 9 februari i 25 olika lager. Strejkerna fortsätter sedan från torsdagen den 9 februari till lördagen den 11 februari i över 160 butiker, bland dem Citymarket och S-Market i Borgå.
I praktiken betyder det att det kommer att vara väldigt svårt för de berörda butikerna att hålla öppet under dessa dagar.
– Det är möjligt att vissa försöker göra det, med förmän som arbetskraft, men det är inte endast bristen på arbetare som är problemet. Strejken skulle börja med att logistiken står stilla i flera dagar, vilket betyder att inga nya produkter når butikerna, säger Kalliorinne.
Som exempel lyfter han fram Inex logistikcentral i Sibbo.
– Över tusen långtradare besöker den massiva logistikcentralen i Sibbo varje dag. Strejken skulle alltså betyda att en massiv mängd produkter inte skulle röra på sig, vilket i sin tur skulle betyda tomma butikshyllor. Om strejken förverkligas lär det nog vara sannolikt att också de berörda butikerna tvingas hålla stängt.

ANDRA LÄSER