”Jag är väldigt glad för Pates skull”

Den andra finalisten med möjlighet att vinna Runeberg Junior-priset är Timo Parvelas Paten kalastuskirja. Boken tar läsaren med på en fängslande fiskeresa till Norge som bjuder på mycket spänning och många skratt.

BARNBOKSFÖRFATTARE. Timo Parvela har skrivit många barnboksserier genom åren. En av hans senaste böcker ”Paten kalastuskirja” är nominerad till Runeberg Junior-priset.
30.01.2017 13:30
Timo Parvela har redan en nästan trettio år lång författarkarriär bakom sig. Hans böcker är översatta till ett trettiotal språk och säljs i fyrtio länder. Parvela är troligen mest känd för serien om Ella och hennes vänner. Paten kalastuskirja ingår i en av hans nyare serier där huvudkaraktären Pate härstammar från Ella-serien.
– Boken representerar en stil som kombinerar äventyr med humor som inte ofta hamnar på prispallen. Jag är väldigt glad för Pates skull, säger Parvela.
Enligt Parvela beror det på att juryn oftast bestående av vuxna generellt väljer mer konstnärliga verk.
– Här har de verkliga läsarna fått säga sitt jämfört med andra barnlitteraturpris. Barn är kompromisslösa och väljer bara de böcker som de verkligen gillar.
– Det vore självklart ärofyllt att vinna det första Runeberg Junior-priset. Ett pris gör att man känner sig sedd och att ens verk får en slags kvalitetsstämpel om att de duger.

Ingen vanlig fiskeresa

I berättelsen åker Pate tillsammans med sin pappa, pappas kompis Risto och någon som heter Senja till Norge för att fiska. Pate blir irriterad för att hans hund tvingas stanna hemma bara för att Senja ska få plats i bilen. Saken blir inte heller bättre av att Pate tycker Senja luktar konstigt.
Under fiskeresans gång lägger Pate och Senja märke till en rad egendomliga ting och börjar snart fråga sig vad det egentligen är som fört papporna till Norge? Varför är den sista sidan i fiskeboken utriven? Och vad är det som gömmer sig i havet?
Den nominerade boken är precis som de tidigare böckerna om Pate illustrerad av Pasi Pitkänen. Parvela har arbetat tätt ihop med Pitkänen som har en bakgrund från spelvärlden där han arbetat för Rovio Entertainment och bland annat illustrerat Angry Birds. Parvela framhåller att det visuella är en viktig del av berättelsen.
– Pasi är några tiotal år yngre än vad jag är och har koll på nutiden. Mitt sätt att skriva och hans sätt att illustrera passar väldigt bra ihop och komplimenterar varandra. Bilderna berättar lika mycket som texten och bilderna är ofta det roliga.

Fortfarande kvar lärarrytmen

Parvela är före detta lärare och berättar att han fortfarande arbetar på liknande sätt som under sin tid som lärare. Det vill säga börjar arbetsåret i augusti och tar slut i maj. Varje skrivdag har han målet att komma upp i minst två skrivna sidor. På ett år är målsättningen att leverera en ny bok till fyra olika bokserier. Dessutom är han knuten till några andra projekt och har redan skrivit klart nästa bok om Pate där Pate reser till Japan. Boken ges ut i sommar.
– Jag är en sådan person som inte skulle stå ut med att arbeta med fleråriga projekt utan jag vill byta projekt några gånger per år. Som barnboksförfattare får jag göra vad jag vill och jag skulle inte byta ut det mot något annat.

Om Timo Parvela

Född: 19.5.1964 i Jyväskylä
Bor: i Kyrkslätt
Familj: gift och har två vuxna barn, hundarna Muru och Pate
Skrivit: Bland annat Ansa och Oiva, bokserierna om Ella och hennes vänner, Maukka och Väykkä och Kepler62. Har också skrivit en rad tevemanus, däribland författat Yles finskspråkiga julkalendrar från 2014 och 2016.
Aktuell med: En av finalisterna i Runeberg Junior-priset med boken ”Paten kalastuskirja” (2016) med illustrationer av Pasi Pitkänen.

ANDRA LÄSER