Kärlekens outgrundliga vägar tar vägen förbi Postbacken

Den livliga teatersommaren på Postbacken förgylls av ett nordiskt gästspel i form av pjäsen Kärlekens outgrundliga vägar. Berättarteatern ges i två föreställningar.

BERÄTTARE. Maria Árnadóttir gästspelar på Postbacken med föreställningen Kärlekens outgrundliga vägar som utgår från sanna och påhittade historier om kärleken.
27.06.2018 17:42
Det är skådespelaren och regissören Maria Árnadóttir som utifrån en rad berättelser – via lustiga och sorgliga, påhittade och sanna historier – närmar sig människans starkaste drivkraft, kärleken. I turnépjäsen Kärlekens outgrundliga vägar utspelar sig historierna i Mellanöstern, på norra Island, i Leningrad och Malmö.
Berättarteatern handlar om kärlekens och livets outgrundliga ödestrådar. Pjäsen som kommer med en rad skrönor och kåserier om kärleken rymmer mycket humor och eftertanke, och Árnadóttir bjuder varm publikkontakt och en hel del improvisation.
– Jag har alltid fascinerats av mötet med en god historia framförd av en god berättare. Jag uppskattar skratten, eftertanken och koncentrationen i det gemensamma lyssnandet. Goda historier är, som livet självt, fulla av paradoxer, säger hon i ett pressmeddelande.
Starten för pjäsen går i landet Kadem (nuvarande nordöstra Libanon), där det finns en Lustgård, i vilken kärleken blir till på jorden. Publiken får möta både Gud och Ormen och blir vittne till hur de första människorna drivs på flykt på grund av kärleken. Via citat från Romeo och Julia går berättelsen vidare med en historia som tar sin början 1917, och som handlar om en rysk kvinna och en isländsk man i mitten av 1930 talet. Föreställningen avslutas med en isländsk historia som ställer frågan om huruvida kärleken kan bli så stark så att den kan sträcka sig över gränsen mellan liv och död.
Kärlekens outgrundliga vägar spelades som sommarteater i Orienthallen på Österlen sommaren 2015, och har sedan dess spelats på olika håll i Sverige. Före det turnerade Maria Árnadóttir med föreställningen Det var som Fan samt var aktuell med det nordiska samarbetsprojektet Tidens gång i Backstugan, där hon gjorde texten av Halldor Laxness tillsammans med Borgåskådespelaren Borgar Gardarsson.
Árnadóttir har varit anställd på bland annat Malmö Stadsteater, Nya Skånska Teatern, Örebro Länsteater, Moomsteatern och Västanå teater, samt haft uppgifter inom både TV och film. Hon har även varit verksam internationellt, bland annat i Finland, på Island, i Danmark och i Polen.
Gästspelet på Postbackens Arenateater visas den 6 och 7 juli. Arrangör är Teaterföreningen i Borgå.

Kärlekens outgrundliga vägar

Berättarteater av och med Maria Árnadóttir på Postbackens Arenateater.
Föreställningar fredagen den 6 juli klockan 19 och lördagen den 7 juli klockan 14.
Biljetterna kostar 15 euro (barn gratis) och fås från Postbacken eller i förhand via tfn 040–675 7275.

ANDRA LÄSER