Aktivister från Elokapina stoppade trafik till Nestes oljeraffinaderi i Borgå

Drygt 100 aktivister från klimatrörelsen Elokapina stoppade på tisdagskvällen tåg- och biltrafiken till Nestes oljeraffinaderi i Sköldvik i Borgå. En del av aktivisterna hade kedjat fast sig själva i loken och tågrälsen på bangården samt stoppat vägtrafiken på två olika ställen. Vid 23-tiden avslutade polisen aktionen och grep 42 personer.

Aktivister från klimatrörelsen Elokapina blockerar en väg i Borgå på tisdagskvällen.
11.05.2022 07:13 UPPDATERAD 11.05.2022 07:51
Aktivisterna inledde protesten på tisdagskvällen klockan 18. Polisen i Östra Nyland meddelade på Twitter att de var på plats och att situationen var lugn.
Enligt organisationen bygger finländarnas konsumtion på billig rysk fossilenergi och det bidrar å sin sida till Rysslands invasionskrig i Ukraina. Putins attack har avslöjat Europas beroende av rysk kol, olja och gas, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
– Vi vill hindra oljetransporterna hit så effektivt som möjligt, uppgav Elokapinas representant Pekka Tiainen på kvällen.
Polisen uppskattar att ungefär 100 aktivister deltog i aktionen. Aktivisterna hade delat upp sig i tre grupper, enligt Tiainen.
– Vi har fört samtal med förbipasserande och de frågar samma grejer som de brukar fråga. Varför är ni här och varför gör ni på det här sättet, som kanske går emot vanligt folkvett, säger Tiainen.

Vad svarar du då?

– Att situationen är så akut att vi inte upplever att det hjälper att stå på något torg och vifta med flaggor och ropa slagord.
Vid klockan 23 bad polisen aktivisterna att avlägsna sig från platsen. Tidigare hade polisen förhandlat med arrangören om att flytta demonstationen till en annan plats vilket arrangören inte gick med på.
Polisen grep totalt 42 personer som inte följde polisens order om att avlägsna sig. De gripna misstänks i det här skedet för hindrande och störande av trafik, tredska och hindrande av tjänsteman, uppger polisen i Östra Nyland i ett pressmeddelande.
De gripna fördes till polishäktet i Vanda och släpptes efter att man granskat de gripnas identitet.
Aktivister från klimatrörelsen Elokapina i Borgå på tisdagskvällen. Elokapina har utlyst två veckor av protester, som går under namnet Ylikulutuskapina.
Finland har enligt Elokapina understött Rysslands krigsmaskineri genom att importera fossila bränslen från Ryssland till ett värde motsvarande 370 miljoner euro, sedan kriget började. Elokapina citerar det oberoende forskningsinstitutet Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).
– Vi vill lyfta fram att det är lätt för beslutsfattarna att fördöma Rysslands krig och det är lätt att visa sig väldigt oroad över klimatuppvärmningen. Men om man verkligen vill göra något, så kräver det att man bemödar sig. Det kräver möda att lösgöra sig från fossilhandeln med Ryssland, det kräver möda att sluta med fossila bränslen och det kräver möda att satsa på hållbara energiproduktionsformer, säger Pekka Tiainen.
Demonstrationen är en fortsättning på Elokapinas aktion vid Fortums huvudkontor i Esbo tidigare idag, då aktivisterna blockerade ingången till huvudkontoret. Bägge aktioner har enligt organisationen som syfte att kräva att de statsägda energibolagen Fortum och Neste lösgör sig från produktionen av fossila bränslen i Ryssland.
Texten uppdaterades 11.5 klockan 6.30 med att aktionen avslutats och 42 personer gripits.