"Priset köper mig tid"

Borgåförfattaren Sabine Forsblom hör till kulturarbetarna som belönas med Svenska litteratursällskapets pris. För fjolårsromanen Maskrosgudens barn får hon 14 000 euro ur Astrid och Bertel Appelbergs fond.

ÖVERVÄLDIGAD. – Det låter lite löjligt, men jag känner mig sedd, säger Borgåförfattaren Sabine Forsblom som uppmärksammats med ett pris på 14 000 euro av Svenska litteratursällskapet.

– Jag ska köpa mig tid för att skriva för pengarna. Eventuellt också på en skrivarresa, kanske till Italien, säger Sabine Forsblom.

Sedan hösten har författaren till Maskrosgudens barn, uppföljaren till Maskrosguden, varit alterneringsledig från tjänsten vid Borgå folkakademi och har så smått kommit i gång med det som ska bli den tredje delen i romansviten om Betinkan. Hoppas hon i varje fall.

– Jag vet inte om det blir en tredje roman, men jag har börjat samla ihop en del bitar och krattat ihop en del lösa delar som jag skrivit tidigare, parallellt med Maskrosgudens barn. Jag har också skrivit en del nytt.

I prismotiveringen lyfts Forsbloms burleska berättarglädje fram och liksom den suveräna stilsäkerhet med vilken hon bygger upp sitt färgsprakande persongalleri.