Å-hjältarna från BoGy firades med kaka: "Ni stod för en hedervärd insats"

Dörrvakterna Markku Korhonen, Ville Strandvall och Okke Kuipers, gymnasiekillarna Andre Penttilä, Marcus Kopra (i förgrunden), Johan Karhunen och Oliver Nylander samt James Vihavainen, som studerar vid Prakticum, tackades för att de reagerade så snabbt då olyckan var framme. Miro Ikonen och Rufus Antell var också med men kunde inte delta i fredagens kalas. Bild: Kristoffer Åberg

Med kaffe och jordgubbskaka på räddningsverket hyllades killarna från Borgå gymnasium och Prakticum som räddade en man från att drunkna i Borgå å i december.

– Det här känns fint, jag visste inte att det skulle firas så här stort, säger Marcus Kopra.

– Mamma kommer att bli förvånad, jag hade glömt att meddela att vi var bjudna till räddningsverket i dag,

– I dag är sista dagen i gymnasiet före skrivningarna, så det passar bra med tårta, säger Andre Penttilä.

Kopra, Penttilä, Johan Karhunen, Oliver Nylander och James Vihavainen var alla på plats den där dramatiska natten då en man på seniorskoter körde rakt ner i ån vid Mannerheimgatans brofäste.

Klockan var 00.15 natten till den 15 december då killarna lämnade restaurang Paahtimo för att bege sig hemåt. Det var hett inne i restaurangen, men kyligt utomhus. Ett svagt duggregn föll.

– Vi stod under bron då mannen kom körande bakom hörnet i hård fart, rakt ner i ån, berättar Kopra.

Sedan hände allting mycket fort. Karhunen skrek åt Paahtimos dörrvakt att hjälpa till, och Okke Kuipers som stod på vakt reagerade blixtsnabbt och kastade sig ner på mage för att få tag på mannen i ån medan en av killarna ringde nödcentralen.

– Mannen i ån hade hamnat långt ut, men han kunde själv simma mot kajen. Men det var säkert en meter mellan vattenytan och kajkanten och han var helt hjälplös där, minns killarna.

Kui­pers anropade den interna kanalen och bad de övriga dörrvakterna i området komma till undsättning. Markku Korhonen, som stod utanför åkrogen Kliffa & Klubis dörr, hörde anropet och rusade mot Paahtimo.

– Jag trodde först det var någon situation där inne, men just då jag nådde fram såg jag att Okke låg på kajkanten och höll i något, säger Korhonen.

Han slängde sig på mage, fick tag i mannens andra arm medan de övriga killarna höll i hans vrister. Kopra och Penttilä sprang efter en räddningsstege i närheten som man sänkte ner i vattnet, men den var av trä och alldeles murken och gick sönder i vattnet.

Det behövdes ytterligare en dörrvakt, Ville Strandvall, för att få upp den stora och tunga mannen ur ån.

– Han skrek att han fryser, det var jättekallt, minns pojkarna.

Johan Karhunen belönas för sin insats av räddningschefen Mika Kynsijärvi. Bild: Kristoffer Åberg

Fel i kommunikationen

Medan allt detta pågick, fick nödcentralen i Vasa ett samtal om en man i nöd vid Mannerheimgatan i Borgå. Samtalet styrdes dit eftersom nödcentralen i Kervo var överbelastad.

Då larmet nådde jourhavande brandmästaren Timo Tähtinen vid Östra Nylands räddningsverk kallade österbottningarna det för en "liten trafikolycka i ett dike".

– När vi ryckte ut trodde vi att det handlade om en mopedist som kört ner i ett 1,5 meter djupt dike och låg med vatten upp till axlarna. Vi undrade nog var det finns så djupa diken i centrum, men först i bilen insåg vi att det var ån. Vi var rustade för en trafikolycka medan dykarteamet var kvar på stationen.

Då räddningsverket väl kom fram hade å-hjältarna precis lyckats dra upp mannen på kajkanten.

– Det enda som återstod för oss var att hämta skotern från åns botten, säger Tähtinen.

Räddningschefen Mika Kynsijärvi skakar hand med Paahtimos dörrvakt Okke Kuipers. Bild: Kristoffer Åberg

Exemplarisk räddningsinsats

För att tacka pojkarna beslöt räddningschefen Mika Kynsijärvi att ställa till med kaffebjudning på räddningsverket på fredagseftermiddagen. Han betonar att det kunde ha gått väldigt illa ifall pojkarna inte reagerat så snabbt.

– Det ni gjorde var mycket betydelsefullt och avgörande för att personen kunde räddas, säger Kynsijärvi och överräckte varsitt diplom åt killarna och dörrvakterna.

Läs också: Dörrvakt ryter till: "Borgå å är en dödsfälla"