Å-fest hämtar seriekonsten till Borgå

HAVET. Konstnärerna som skapat årets Å-festaffischer är Filippa Hella, Robert Ottosson samt Siiri Viljakkala som tecknat den här bilden. Bild: Siiri Viljakkala

Havet är temat för den femte upplagan av Å-fest som ordnas i Borgå på lördag. Precis som under tidigare år kommer den tvåspråkiga seriefestivalen med ett omfattande program där gästande seriekonstnärer ger helheten en nordisk dimension.

En rad nordiska seriekonstnärer kommer på besök till Borgå, och bland dem finns svenska Karin Gafvelin som är både båtbyggare och seriekonstnär. Hennes första verk Djupet (2017) är en berättelse om kärlek och segling, och i samband med Å-fest kan man bekanta sig med hennes seriekonst på stadsbiblioteket i Borgå.

Gafvelins, som numera är bosatt i Norge, kommer också att berätta om sitt arbete – hon jobbar bland annat med papp, krita och tusch när hon skapar sina serier – i samband med ett serieevenemang på Kulturhuset Grand. Diskussionen går på svenska och översätts till engelska.

I år är det för övrigt Grand som fungerar som festivalens knutpunkt. Där visas grafikern och seriekonstnären Ilpo Koskelas illustrationer ur serieromanen Perämeren jähti. Koskela har förvandlat den finländska bondeseglatsens historia till en berättelse i text och bild.

Sibbobesök

Å-fests tentakler sträcker sig också till Sibbo och det seriekonstspecialiserade Söderkulla bibliotek. Där visas Kotkabaserade bildkonstnären, illustratören och seriekonstnären Marko Turunens arbeten. Utställningen, som går under namnet Neon Barbarians, formas i första hand av Turunens serier som översatts flitigt och bland annat går att läsa på franska, tyska och italienska

Marko Turunen belönades med Puupäähattupriset 2007. Utställninge på Söderkulla biblioteket pågår till slutet av maj.

Ur lokal synvinkel är det också glädjande att Borgåbon Ulla Donner är en av seriekonstnärerna som lyfts fram i samband med festivalen. Donner debuterade i fjol med kritikerrosade serieromanen Spleenish som också nominerades till Serie-Finlandia.

Diskussion

Å-fest riktar sig såväl till professionella serieidkare som till en barnpublik, och precis som under tidigare år är seriefestivalen avgiftsfri. Programmet formas av utställningar, intressanta anföranden och serieverkstäder samt ett försäljningsevenemang för serier. På agendan står också en föreläsning om konstnärers beskattning samt en paneldiskussion där man tar upp digitala publikationer.

Samtidigt med Å-fest pågår SmÅ-fest. Det är fråga om en serie satellitutställningar som sprider sig runtom i staden – bland annat till flera skyltfönster i centrum.

Å-fest avrundas med en kvällsklubb på Café Aatos i WSOY-huset. För mera information och närmare tidtabeller se www.2019.a-fest.fi.

Kulturhuset Grand i Borgå lördagen den 9 februari klockan 11–17.

Mer läsning