”En dröm har förverkligats”

Det blev en stor folkfest när konstgräsplanen i Fredsby, Varuboden-Osla Arena, invigdes i lördags. Flera hundra vänner av fotboll och aktiva inom föreningen FC Lovisa fanns på plats.

GLADA MINER. Stämningen var på topp när konstgräsplanen i Fredsby invigdes.
17.10.2016 15:25 UPPDATERAD 17.10.2016 15:31
Eldsjälen och FC-ordföranden Niclas Mattsson var förstås mycket nöjd. En dröm har förverkligats.
– Äntligen har vi en modern plan som uppfyller högt ställda krav, säger Mattsson.
– Här kan vi spela alla matcher utom landskamper. Många har jobbat oerhört hårt för det här och nu infinner sig nästan en känsla av tomhet. Kanske vi snart ska börja fundera på att bygga en hall.

Planen i siffror

Total investering: 282 000 euro.
FC Lovisa egen insats (21 %), sponsorer och privatpersoner (37 %) samt fonder och föreningar (42 %).
Privatpersoner har köpt 600 st. kvadratmetrar á 50 euro för att stöda projektet.
Föreningen uppskattar att planen kommer att användas av 30 000 personer under året vilket innebär ca 100 000 timmar.
FC Lovisa administrerar planen till år 2026. Därefter övergår planen i Lovisa stads ägo.
Niclas Mattsson konstaterar att underlaget är av toppkvalitet. Lika viktigt är att belysningen runt planen är den bästa som finns på marknaden. Ordföranden passar samtidigt på att rikta ett stort tack till Lovisa stad, i första hand Markus Lindroos, chef för samhällsteknik, för ett smidigt samarbete.
Projektchef Heikki Tuomala menar att främsta målet med nya planen har varit att förbättra möjligheterna att spela fotboll i Lovisa.
– Ur samhälleligt perspektiv är det samtidigt en satsning på bättre förhållanden att utöva hobbyer för unga, vilket förebygger ogynnsam social utveckling.
Tuomala hävdar att den nya planen ökat trivseln i stadsdelen Fredsby som nu anses ha en idrottspark då ishallen samt bowlighallen finns i samma område. Dessutom kommer trycket på stadens idrottshallar att lätta då fotbollssäsongen utomhus förlängs.
Ur samhälleligt perspektiv är det samtidigt en satsning på bättre förhållanden att utöva hobbyer för unga, vilket förebygger ogynnsam social utveckling.
Från stadens sida framförde Leif Eriksson, chef för kultur- och fritidsväsendet, ett stort tack till FC Lovisa som han menar har utfört ett storverk.
– Aldrig förr har en förening byggt en så fin och dyr idrottsanläggning. I dagens ekonomiskt ansträngda tider tog ni saken i egna händer och förverkligade projektet. Detta välkomnas förstås av Lovisa stad.
NÖJD FOTBOLLSBAS. FC Lovisas ordförande Niclas Mattsson (t.v.) och Harri Isotalo delade ut medaljer och fick hjälp av Milla Vaarimo och Lotta Mattsson.
Träningschef i föreningen heter Harri Isotalo och den nya planen väcker känslor hos honom.
– Hela mitt fotbollsliv har jag hållit till här, säger Harri. När jag någon kväll kommit hit ensam och sett hur fint det blivit är känslan av tillfredsställelse stark. Nu är allt i skick och vi kan bara hoppas på många fina träningstimmar.
Under invigningen underhöll Rytmisirkus samt Voice Crack och gästerna bjöds på kaffe, saft och bullar. Herrar från Lion Club Lovisa grillade korv som förstås hade en strykande åtgång. Föreningen passade också på att belöna några juniorer som utmärkt sig speciellt under säsongen.

Premierade

FC Lovisa årets spelare 2016.
P2002 Anssi Kallio, P2004 Aaron Lindholm, P2005 Joona Ora, P2007 Elvis Micko, P2009 Anton Nordman, F2001 Ronja Blomqvist, F 2004 Lina Kiljander, F2005 Nea Stenman, F2008 Ina Grönholm.

ANDRA LÄSER