Några knapptryckningar och du har en guldgruva av historiska bilder – se hur Lovisa såg ut förr

När Lovisa stadsmuseum ansluter sig till den riksomfattande söktjänsten Finna öppnar sig stadens lokalhistoria för allmänheten med några knapptryckningar.

Lovisaåsen.
11.11.2021 18:24
Att forskare, skolor, lokalhistoriker och bloggare kan ha nytta av att ladda ner och publicera historiska bilder i nya sammanhang är naturligt. Men i det här fallet handlar det om mer än så. Vill exempelvis en företagare inom textilbranschen trycka lakan eller gardiner med historiska Lovisamotiv är det fullt möjligt att hitta en lämplig bild på Finna. Redan nu säljs varumärket Lovisa Choklad med tryckta bilder från stadsmuseets samlingar. Varför inte också trycka till exempel muggar eller T-tröjor med historiska Lovisamotiv?
– I allmänhet har ju ett museum bara en bråkdel av sitt material tillgängligt genom olika utställningar, men nu förändras allt detta, säger museiintendent Ulrika Rosendahl. Här finns också temahelheter som webbutställningen ”De hundra byarnas bygd”.
Projektarbetaren Inari Porkka har huvudsakligen ansvarat för skanningen av gamla bilder och fotograferingen av museets nuvarande fysiska föremål. Fler av de gamla bilderna är ursprungligen fotograferade med gamla tiders glasplåtsteknik.

ANDRA LÄSER