Annika Sandelin berättar om farmor med superkrafter

Annika Sandelin är nominerad till barnbokspriset Runeberg Junior för tredje gången. Nu är hon aktuell med en historia där farmor är superhjälte.

Annika Sandelin är nominerad för tredje gången, och den 2 februari klarnar det vilken bok som tar hem årets Runeberg Junior-pris.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
16.01.2023 16:46
– Jag kom på idén till När farmor flög redan för tre år sedan, men det blev en ovanligt lång och svår skrivprocess. Min pappas död och den första coronavåren gjorde mig nedstämd, och texten som från början var meningen att bli rolig blev allt mera grubblande och melankolisk. 
Den första versionen refuserades, men sedan började Annika Sandelin om från början och skalade bort allt utom det viktigaste. 
– Då hittade jag den rätta tonen och plötsligt var det roligt att skriva igen. Jag är glad över att jag inte gav upp och att min redaktör stöttade mig och gav mig en ny chans. Att jag dessutom fick jobba med Jenny Lucander var härligt – hennes skickliga och stämningsfulla illustrationer tillför berättelsen mycket.
Annika Sandelin har nominerats tidigare för Runeberg Junior, 2019 med boken Om jag fötts till groda, illustrerad av Karoliina Pertamo, och 2021 med boken Mumindalens alfabet, som har Tove Janssons illustrationer.

Juryn gillade en härligt udda berättelse

I bokens första bild som möter läsaren sitter farmor hopkurad i badkaret och undrar om det var redan nu barnbarnet skulle komma.
”Det luktade kattkiss och damm i den trånga lägenheten. I köksfönstret hängde en julstjärna fast julen var över för länge sedan. Någon tappade vatten i badrummet. Pappa klev in med skorna på och knackade på dörren. Kranen tystnade. ’Är ni redan här?’ hördes farmors röst.”
Runeberg Junior logo
Årets förhandsvalsjury tyckte att  boken När farmor flög är en härligt udda berättelse om vänskap, vingar och att gå sin egen väg. ”Huvudpersonen Joel hamnar hos sin konstiga farmor medan hans föräldrar är på affärsresa, men plötsligt börjar det hända oväntade saker. Jenny Lucanders lekfulla illustrationer skildrar Joels och farmors äventyr i både luften och på fasta marken. Det är spännande att flyga, men den viktigaste superkraften är ändå vänlighet,” motiverade juryn sitt val.

Vem eller vilka personer har inspirerat dig till bokens farmor, och varför?

– Jag tror att min åttioåriga mamma har varit en inspirationskälla till farmodern. Min mamma har trötta ben och orkar inte längre göra allt som hon skulle vilja. I min bok ger jag farmodern möjligheten att ännu en gång få krafter och att få uppfylla sina drömmar.

Vad önskar du att din litteratur gör med dina läsare, både barnen och de vuxna som kanske läser för barnet?

– Jag skulle önska att mina böcker väcker läsarens fantasi och inlevelseförmåga. Att den både roar och ruskar om och att någonting stannar kvar i läsaren också efter att boken slås igen.

Runeberg Junior

Borgå stads och tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris.
Syftet med priset är att främja läslust bland barn, målgruppen är barn i 6–9-årsåldern.
Tävlingsfinalisterna väljs ut av en förvalsjury bland de finländska barnböcker utgivna under året som förlagen skickat in. I år har åtta stycken böcker sållats fram av sammanlagt nittionio stycken. 
Den slutliga vinnaren väljs av barnjurygrupper från daghem och skolor i Borgå. Vinnaren tillkännages den 2 februari 2023.
Prissumman på 10 000 euro delades ut första gången i samband med Runebergsdagen 2017.