Fotograferande skyltar och skrikande fåglar - en fängslande utställning om fångenskap och gränser

Den cypriotiska konstnären Klitsa Antoniou ställer ut aktuell konst om gränser, fängelse och yttrandefrihet i Konsthallen. ”Då jag ställde ut i Israel ville besökarna sitta uppe till klockan ett på natten och prata. I andra länder väcker gränser inte lika stora känslor. Man skulle tro att temat känns aktuellt här i Finland” säger Antoniou. 

Klitsa Antoniou framför sitt verk No Photographs Should be Taken Beyond this Point i Borgå Konsthall.
Fredrika Lindellfredrika.lindell@ostnyland.fi
08.10.2022 15:24
Den stora Konsthallen i Konstfabriken är avskärmad med stora svarta draperier vid ingångarna. Då man lyfter draperiet åt sidan och kliver in möter en stor, dunkel sal med gastkramande musik en. Det massiva utrymmet till trots finns bara tre verk utställda på utställningen Making Waves. Men det är lika så bra, för de kräver plats i all sin maffighet och tankarna de framkallar kräver tid att smälta.
På en sidan ståtar två stora, rostiga skyltar. De är nästan lika stora som man själv med sina 1,5 meter gånger 1,5 meter. De bär texten "No photographs should be taken beyond this point" och de är autentiska. De blixtrande kameralinserna är ändå konstnärliga tillägg.
– De här skyltarna har hängt längs den gröna linjen i Cypern. Den gröna linjen är en fredad bufferzon som upprätthålls av FN sedan Turkiet ockuperade halva ön för 48 år sedan. Skyltarna har hängt där så länge att de har integ­rerats med stället och miljön, säger konstnären Klitsa Antoniou.

ANDRA LÄSER