Gammal skolberättelse presenteras med ny teknik

En skylt på en åker med en så kallad QR-kod hoppas Sibbo skolmuseum ska väcka uppmärksamhet hos förbipasserande

PRAKTISK. En traditionell mässingskylt med information kombineras med modern teknik i form av QR-koder när Sibbo skolmuseum vill väcka historian om en gammal folkskola till liv.
Daniel Andersson
17.07.2018 14:43
På en åkerplätt läng med Brobölevägen i Nyckby har Pekka Nordström samlats tillsammans med Mats Sund, Tiina Suojanen-Saari och Håkan Liljeström för att göra något historiskt. En skylt till minne av Kyrkoby folkskola ska trona på en liten kulle intill Brobölevägen i Nickby.
– Vi har jobbat med detta i flera år, konstaterar Nordström innan han plockar fram sin skruvdragare och laddar upp inför att skruva upp mässingsskylten.
Nordström berättar att marken tillhör Sibbo kyrkliga samfällighet, men att det inte varit något hinder för att föreviga ett stycke lokalhistoria.
– Det är roligt, för alla har varit positivt inställda till detta, ingen har haft något emot att vi gör detta.
Nordström berättar att minnesmärket är av lokal börd.
– Det är faktiskt min son som gjort ramen som skylten sitter på, berättar Nordström medan han stolt tittar på mässingsplaketten som han nyss skruvat upp.
– Visst blev den väl rak, frågar han med ett skratt, och får godkänt av skolhistorieentusiasterna som finns på plats.

Tragik

1877 hade den skolan inlett sin verksamhet, då som en pojkskola. Även om skolan är väldigt gammal, är den inte den första, berättar Pekka Nordström. Flickskolan i Mårtensby hade redan år 1869 grundats av folkskolepionjären Sofia von Hausen.
Trots ett mindre uppehåll kring sekelskiftet återupptogs verksamheten på trettiotalet i den gamla pojkskolan då Nickby privata mellanskola huserade i byggnaden. Dessvärre hann man inte använda byggnaden särdeles länge, innan en brand år 1945 bröt ut.
– Man vet inte exakt hur det gick till, men det är ju inte otänkbart att källan till branden kan härledas till eldstäderna, kakelugnarna, som användes för att värma skolhus på den tiden. Kanske var det glöd som flög ut och fattade eld, säger Nordström. Han poängterar dock att det endast är spekulationer, och att orsaken till skolans tragiska slut inte fastställts.
Det mest sorgliga i historien är dock att ett spädbarn brann inne i samband med katastrofen.
– På den tiden bodde läraren tillsammans med sin familj i skolan.
Nordström berättar att läraren förr ofta fick bostad och även möjligheter till småbruk som räckte för att till viss del försörja den egna familjen.

Minnen

Även om brandens exakta uppkomst är oklar, och mycket av skolans öde är höljt i historiens dunkel, finns det fortfarande människor som minns skolan, och händelsen. En av dem är Håkan Liljeström, som hela sitt liv bott ett stenkast från skolan.
– Som barn bodde jag där uppe i backen, berättar han och visar på en skogsglänta drygt hundra meter från platsen där skolan fanns.
Håkan Liljeström berättar att han har svaga minnesbilder från händelsen.
– Jag gick inte själv i skolan där, jag är född i slutet på trettiotalet så jag var bara sex år då händelsen ägde rum. Men många av traktens barn som jag kände var elever där då händelsen ägde rum.
Håkan Liljeström drar sig till minnes hur livet för sjuttio år sen kunde vara, sparkstötting på vintern ner för backen intill den gamla skolbyggnaden tillsammans med byns pojkar som var elever i skolan. Att minnena än i dag finns kvar kan bero på att Liljeström hela sitt liv bott nära skolan. Som vuxen har han flyttat till andra sidan Brobölevägen, där han än i dag bor. Han konstaterar att vyerna förändrats i takt med att decennierna gått.
– Där jag bor nu var helt öppet när jag var barn, i dag ser det helt annorlunda ut.

Hoppas på synlighet

– Även om det kanske inte leder till någon större publikanstormning hoppas jag verkligen att till exempel turistguider uppmärksammar att vi håller folkskolehistorien levande, säger Pekka Nordström.
Användningen av de så kallade QR-koderna tillåter snabb informationshämtning för de som är intresserade. Viktigt är att besökaren har en smarttelefon med en applikation som läser av QR-koden. När koden sedan skannats av öppnas en sida där det finns bilder av skolan från förr, och bilder på hur platsen ser ut i dag. På sidan finns även informationstexter, en karta som visar platsen, och reklam för Sibbo skolmuseum i Mårtensby.
– Det fungerar jättebra. Nu när man läser av koden får man upp en massa information som kan vara intressant. Om vi skulle skriva ut all den informationen skulle det bli en väldigt stor skylt, skrattar Pekka Nordström.

QR-koder

Har sitt ursprung i engelskans "quick response"
Ett optiskt avläsningssystem för smarttelefoner.
Genom en applikation i smarttelefonen avläses koden, som sedan för en vidare till det eftersökta innehållet, av användaren.
Statistik från Google Trender visar att sökningen efter QR-koder ökade markant mellan 2009 och 2012

ANDRA LÄSER