Mick Närhi: Praktikperioden påverkar framtiden

Under två veckor har niondeklassaren Mick Närhi praktiserat på ÖN. Här berättar han om sina erfarenheter av att jobba som reporter.

04.02.2023 11:45 UPPDATERAD 06.02.2023 09:57
Att vara på prao är både svårt och lätt, men det är viktigt att ta chansen att göra något som intresserar. Att få pröva på nya saker, att få en möjlighet, det är det bästa. Men tyvärr tar inte alla chansen att göra något intressant. 
Många av mina vänner föreställer sig att praon är som en ledighet. Att man inte behöver göra något, att man får sitta i sin stol och dricka kaffe. Okej, det är bättre än att gå i skolan, men man lär sig inget av att bara sitta och göra ingenting. Jag menar, varje dag har man möjligheten att dricka kaffe och sitta i sin stol varje dag. Men att vara på prao, att få pröva på ett jobb som intresserar, den möjligheten kommer inte varje dag.
Under praon har jag fått göra många intressanta saker, fotografera, intervjua, skriva artiklar och mycket mer. Jag är tacksam för att jag fått jobba så självständigt. Det gör allt mycket skönare. Det att jag inte behöver ha en så noggrann tidtabell, att jag får frihet, det ger en bra känsla. Den känslan är lugnande, och en sån känsla kan man inte få i skolan. Det lugna gör att man lär sig mycket bättre saker på prao än i skolan.
Jag tror inte att någon orkar sitta flera timmar bakom en pulpet och anteckna fem sidor om Finlands jordarter. Kanske det finns sådana människor som är intresserade av det, men personligen är det som att stirra på en nymålad vägg som håller på och torkar. Det är inte för mig, och inte för många andra heller. Därför ger praon också en bra omväxling.
Att vara på prao, att få pröva på ett jobb som intresserar, den möjligheten kommer inte varje dag.
Jag tycker att praon påverkar framtiden till stor del. För många kan det gå på några få veckor av prao att bestämma sig vad man vill göra efter skolan. Man kan ju inte veta vad man vill om man inte prövar. Fastän man alltid tänkt bli exempelvis tandläkare, eller veterinär, kan det helt ändra. Den förändringen är naturlig.
Det är synd om företag som inte fattar idén med att ta ungdomar på praktik. Det är ju ändå en extra arbetare, som inte får lön. Om någon funderar på att jobba i en blombutik, men ingen butik tar en på praktik, kan ju drömmarna om att någon dag jobba där gå upp i rök. Det är viktigt att ge ungdomar en chans.
Så gott som alla har hört ordspråket Rom byggdes inte på en dag. Ordspråket stämmer mycket bra in på största delen av ungdomarna. För största delen av dagens ungdomar har inte hela sin framtid planerad. Så som ordspråket säger, kan man inte heller bestämma vad man vill göra under resten av livet på en dag. Det går inte att förespå om du vinner en miljon euro imorgon eller inte.
Om man har en dröm att bli världens största fotbollsstjärna, ska man försöka uppfylla drömmen. Men självklart går det inte på en dag att bli det. Kolla på världsstjärnan Usain Bolt, snabbaste mannen genom tiderna. Han har övat hela sitt liv dag och natt för att springa i tio sekunder. Med ork och vilja kan man bli nästan vad som helst. Nyckelordet är att våga. Man ska våga pröva på saker. Man ska våga ta chansen.
Skribenten är praoelev på tidningen Östnyland

ANDRA LÄSER