Sångare söks till operaprojekt i Lovisa

En musikalisk storsatsning får premiär i Lovisa i maj då Bizets opera Carmen sätts upp med lokala krafter. Nu söker man sångare till produktionen.

KLARA. Det här gänget ligger bakom den stora operasatsningen i Lovisa där Bizets Carmen görs i lokal tappning. Fr.v. koreografen Titta Tunkkari, regissören Päivi Storgård, producenten Maria Linde och i övre redan från vänster kördirigent, arrangör av musiken Arno Kantola och dirigenten Tomas Takolander.
Petra Lind
30.08.2018 08:08
Lovisabon Maria Linde jobbar för högtryck sedan en tid tillbaka. Linde fungerar som producent för operaprojektet där Georges Bizets franska drama i fyra akter, Carmen, görs av lokala krafter, i lokal tappning. Flamencons och tjurfäktningsarenornas spanska musikdrama flyttas nämligen till 1920-talets Lovisa.
– På den tiden var Lovisa något av spritsmugglarnas mecka i Finland och många kvinnor jobbade på kartongfabriken i centrum. I vår version blir Carmen Klara som jobbar på kartongfabriken, säger Maria Linde som håller på att omarbeta ursprungslibrettot.
Operan Klara, som sjungs på svenska och delvis på finska, får premiär den 3:e maj 2019 men själva arbetet kör i gång redan nästa vecka. Linde hoppas att så många intresserade sångare som möjligt dyker upp till den första träffen som ordnas tisdagen den 4 september klockan 18.30 i Lovisa Gymnasiums festsal.
– Vi söker flera sångare, både män och kvinnor, till operakören och också till mindre solistroller i operan. Stommen i operakören består av Lovisakören, säger Linde.
Vid den första träffen presenteras verket och arbetsgruppen bakom projektet, däribland regissören Päivi Storgård, koreografen Titta Tunkkari, dirigenten Tomas Takolander och kördirigenten Arno Kantola som också arrangerar musiken.
I samma veva sjunger man också tillsammans, och till sist viks det tid för dem som vill provsjunga för de mindre solistrollerna. De som provsjunger för en roll ska förbereda en sång utantill, och stycket får gärna vara från en musikal, operett eller opera.
Operan Klara ges sammanlagt fyra gånger i början av maj.
Tilläggsinformation om operasatsningen fås av producenten Maria Linde på tfn 040-508 2176.

ANDRA LÄSER