Tiina Heikka slutar som kommundirektör – Kommunstyrelsens ordförande Jordas: Jag hade mina föraningar

Lappträsks kommundirektör Tiina Heikka har sagt upp sig i går. Orsaken är inte mer dramatisk än att hon känner att hon vill gå vidare.

Tiina Heikka har varit kommundirektör för Lappträsk sedan 2014.

– Jag kände att det var en bra tidpunkt både för mig och för kommunen. Lappträsk är inte längre en kriskommun och vi har en ny strategi, och jag känner att de projekt jag lämnar efter mig är i ett bra skede så man kan fortsätta med dem, säger hon.

På det privata planet vill hon fortsätta med nya utmaningar, men också ha mer tid för sig själv och sin familj.

– Jag har funderat på att bli företagare och erbjuda min kunskap till andra kommuner, säger Heikka.

Enligt Heikka är beslutet att sluta något hon har funderat på en tid.

– Sedan januari 2014 har jag varit kommundirektör för Lappträsk, så det är bra att det kommer någon ny typ med energi och nya tankar och idéer.

Det bästa med tiden som kommundirektör har varit det goda samarbetet inom kommunen.

– Kollegorna har varit fantastiska och jag kommer att sakna dem. Också vardagen som kommundirektör i en liten kommun är väldigt varierande och intressant, man behandlar allt från stora till riktigt små frågor.

Sitter kvar till årets slut

Ännu har hennes avskedsansökan inte behandlats av de politiska organen och därför har rekryteringen av en ny kommundirektör inte kommit i gång. Heikka gissar på att man ganska snabbt påbörjar processen.

– Förhoppningsvis får jag en bra efterträdare, säger hon.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas kom beslutet inte som en överraskning.

– Jag hade mina föraningar, och jag förstår hennes beslut mycket väl. Lappträsk har haft en tung period men nu har vi fått ekonomin i skick, säger Jordas.

Den 16 augusti ska den nuvarande kommunstyrelsen samlas och behandla avskedsansökan, och i slutet av augusti ska nya fullmäktige utannonsera den lediga tjänsten. Tiina Heikka kommer att sitta kvar på posten till slutet av året.

– Vi hoppas att vi kommer att få många ansökningar. Tiina Heikka har varit mycket aktiv och har satt Lappträsk på kartan, hon har gjort ett gott grundarbete.

ANDRA LÄSER