Gula huset på Näsebacken verkar äntligen ha hittat en köpare: ”Jag älskar stämningen i gamla hus”

Borgåförsamlingarnas har i flera år försökt sälja det gula bostadshuset vid begravningsplatsen i Näse. Nu verkar det lyckas. Köparen är entreprenören Marko Heikka från Sibbo.

Det så kallade gula huset precis nedanför Furunäs verkar ha hittat en ny ägare.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
22.02.2023 14:05
Under gemensamma kyrkorådets möte beslutade man att föreslå gemensamma kyrkofullmäktige att gula huset säljs enligt avtal om delning av besittning till Marko Heikka för 200 000 euro.
Huset är cirka 250 kvadratmeter till storleken och det har byggts år 1920. Byggnaden har använts som samfällighetens egen lokal och tidigare hyrts ut till personalen. Byggnaden är i behov av grundlig renovering, vilket köparen känner till.
Heikka tänker renovera huset, men tänker också vara noga med hur han gör det.
– Det känns viktigt att respektera sådana här gamla hus. Renoveringen ska göras med god smak, säger Heikka.
Han lockades till köpet främst på grund av gula husets unika läge.
– Det är inte så illa att bo granne med Runeberg. Dessutom ligger huset på en väldigt solig tomt.
På fredag ska Heikka syna huset tillsammans med byggnadstillsynen.
– Man vill ju vara säker på att allt är OK.

Tänker du själv bo i huset?

– Inget är säkert i det här skedet. Det finns plats för två bostäder i huset, som jag sedan kunde hyra ut. Men kanske jag blir förälskad i huset under renoveringen och väljer att flytta in själv. Vem vet?
Heikka tänker dokumentera renoveringen noggrant.
– Det är viktigt att visa gamla hus respekt. Jag tar också gärna emot allt som kan grävas fram om husets historia. Jag älskar att gamla hus har sina egna historier att berätta.
Fastigheten såldes redan på basis av ett tidigare anbud 2021, till Föreningen Steinerpedagogikens vänner i Borgå. Men det tog så länge att fastställa ett beslut att köparen drog sig ur köpet. Man beslutade då att fortsätta försäljningen av fastigheten.
– När jag hörde att huset var till salu blev jag genast intresserad och besökte det flera gånger. Själv bor jag i Sibbo men jag är väldigt bekant med Borgå och många av mina vänner bor där, säger Heikka.

ANDRA LÄSER