Max Nyberg: Finland ser ovanligt många strejker just nu

De som pendlar till Helsingfors fick se sig om efter andra sätt att ta sig till jobbet på onsdagen. Då började ytterligare en strejk.

Det blev ytterligare en strejk, också i Borgå.
LedareMax Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
03.03.2023 06:34
Här kommer en ganska saftig underdrift: det är märkliga tider. Oroligt är det också, och då är det inte bara kriget som spökar.
Hemma i Finland har den här våren beskrivits som en ovanlig strejkvår, vilket inte är svårt att hålla med om. På onsdagen började busstrejken, efter att transportbranschen, handeln och post- och logistikunionen tidigare strejkat. Och nyligen avslutades strejken i hamnarna där stuvarna är var ute efter bättre löner. Och i slutet av 2022 var det vårdarna som drog ut på krigsstigen.
Det handlar om åtgärder som påverkar folks vardag, vilket säkert också är meningen – som i Borgå där pendlarna hade endast en tillgänglig morgonbuss till Helsingfors, klockan 7.30. Stuvarnas strejk innebär att de omkring 1 800 stuvarna såg till att allt stod stilla i hamnarna. En och annan har säkerligen undrat om de tomma bananhyllorna i den lokala matbutiken har någon koppling dit, eller om paketet från utlandet som vägrar anlända fastnat i någon container. Den beräknas för övrigt ha kostat landets utrikeshandel 280 miljoner euro per dygn.

ANDRA LÄSER