Allvarligt våld utreds i Kotka svenska samskola

15-årig pojke tvingades ha läckande batterier i munnen.

Det var på måndagen som en pojke på årskurs nio i Kotka svenska samskola tvingades att äta giftiga hästkastanjer. Sedan tvingades han att sätta batterier i munnen, skrev Iltalehti på tisdagskvällen. Pojken svalde inte batterierna men fick i sig giftig batterivätska. Lärarna var på plats när pojken uppsökte toaletten för att spotta ut sakerna han hade i munnen. Skolans personal kallade på hälsovårdare och lät pojken uppsöka sjukhus för vidare undersökning.

På sjukhuset gjordes en undersökning som visade röda och irriterade områden i de inre organen. Rektor Anders Nordström vill höra pojkens version innan han kommenterar fallet.

– Det är mycket tråkigt det som hände. Som tur var fick pojken inte några allvarliga skador. Han är i dag i skolan som vanligt. Vi ska på eftermiddagen höra pojkens version, säger Nordström.

Har skolan känt till ifall den här personen har utsatts för mobbning en längre tid?

– Vi har känt till att han är en av dem som tidigare har figurerat i liknande diskussioner. Vi har vidtagit de åtgärder som vi har ansett vara nödvändiga. Vi har diskuterat med alla inblandade och utfärdat kvarsittning när det funnits behov för det.

Men i och med att det helt tydligt inte har hjälpt. Hur ska ni se till att mobbningen inte fortsätter?

– Det är för tidigt att kalla det här för ett mobbningsfall. Om mediernas uppgifter stämmer blir det en polissak. I så fall är det mycket allvarligt, säger Nordström.

Polisen bekräftar till Ilta-Sanomat att de har tagit emot en polisanmälan. Enligt Iltalehti gjorde pojkens mamma en polisanmälan i samband med hälsoundersökningen på sjukhuset.

– Vi utreder vad som har hänt och vilken brottsrubricering det blir. Det kan vara frågan om grov misshandel eller misshandel, säger poliskommissarie Kai Virtanen till Ilta-Sanomat.

Enligt Iltalehti har pojken fått hotmeddelanden per telefon efter att fallet blivit allmänt känt.

– Skolan kommer naturligtvis att samarbeta med polisen. Det är bra att vi tillsammans kan utreda fallet, säger rektor Anders Nordström.

ANDRA LÄSER