Pripelsåås blev samtalsämne nummer ett

Förra fredagen ställde vi den till synes oskyldiga frågan ”vilken färg ska pripelsååsen vara?”. Över hundra kommentarer senare kan man dra slutsatsen att vi östnylänningar verkligen gillar vår pripelsåås, i dess många varianter.

Pripelsåås är mångas favorit.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
04.03.2023 10:16
Under min barndom blev det kris i hushållet när vår syskonskara vågade fråga mamma om hon inte kunde laga röd pripelsåås, som vår barnvakt brukade göra. Vår mamma, som gjorde pripelsåås på grädde och dill, gillade inte den indirekta kritiken: ”Det är bara att börja kocka själv!”
Cirka 30 år senare, när jag lade ut frågan på Facebook, visade det sig att jag inte är den enda som har gått och funderat på pripelsåås. Svaren rent av haglade in, och det fanns anhängare av grädde, tomat, brunsås och olika kombinationer av dem. I sin kommentar kom Peter Af Björksten närmast sanningen:
Som vi kan läsa så är äkta gammal husmanskost ett härligt väldiskuterat ämne. Inget rätt eller fel svar, huvudsaken att det är gott och innehåller kärlek och minnen till Pripeln.
Peter Af Björksten
Men i sådana här svåra frågor är det också bra att höra vad en expert har att säga om saken. Christoffer ”Toffe” Holmström, som driver en lunchrestaurang i Borgå simhall kommer med klara besked.
– När jag tänker pripelsåås så tänker jag nog gräddbaserat, men pripelsåås är ett ganska heltäckande begrepp: Har det malet kött i sig och är en sås så kan man kalla det pripelsåås.
När det gäller tomatbaserad sås vill han ändå klargöra en sak.
– När man gör såsen med tomatkross och örter så kallas det ju oftast bolognese. Vi kan säga så här: Bolognese kan också kallas pripelsåås, men endast en viss sorts sås kan kallas bolognese, säger Holmström.
Så om vi har lärt oss något är det väl främst att när det gäller pripelsåås så är variationen stor, och vad är bättre än det? 
Här kommer smakprov på några av de över hundra kommentarerna:
Äter man med potatis ska den vara med grädde. Äter man med pasta ska den vara tomatbaserad.
Annika Nyholm
Grädde ska det vara i den. Med tomat blir det bolognesesås. Inte stoppade vi tomat i någon sås förr i tiden.
Nancy Lökfors
Gammal hederlig pripelsåås har varken grädda eller tomat.
Jessica Lindberg
Du kan läsa alla kommentarer i Östnylands Facebook-grupp.

ANDRA LÄSER