Matkahuolto stänger – Här får ni svar på era frågor

Många läsare blev berörda av nyheten om att Matkahuoltos butik i Borgå centrum snart stänger. Just nu håller de på att reda ut var och hur tjänsterna i framtiden kommer att finnas. 

Matkahuolto flyttade till Fredsgatan för knappa tre år sedan.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
30.05.2022 18:00 UPPDATERAD 01.06.2022 10:54
Matkahuolto flyttade till de nuvarande utrymmena på Fredsgatan för knappa tre år sedan. Mikaela Nyman, som har jobbat på Matkahuolto i cirka 25 år, är på överraskande gott humör trots den dåliga nyheten att butiken snart kommer att stängas.
– Mina chefer var imponerade över hur positiv min inställning var trots uppsägningsbeskedet. Allt löser sig nog och inget blir bättre av att man grubblar på saken, säger Nyman.
Hon erkänner ändå att stängningen för med sig ett visst vemod.
– Jag har alltid stortrivts att jobba här. Kundtjänst är definitivt min grej, och det är nog just kunderna som jag kommer att sakna mest. Det kommer fortfarande in ett antal pensionärer varje dag som dricker sitt morgonkaffe. Men också de har blivit mycket färre till antalet efter att vi flyttade bort från busstationen.

Hur har ditt jobb förändrats under din tid på Matkahuolto?

Nyman svarar genom att kasta en meningsfull blick på sin datorskärm.
– Det digitala har tagit över. Folk köper sina biljetter via internet och en stor del av paketen får man hem via automater nu för tiden. Jag minns ännu när allt var till pappers, men den tiden är förbi.
Mikaela Nyman har jobbat på Matkahuolto i cirka 25 år.
Nyman var inte särskilt överraskad när stängningsbeskedet kom.
– Tecknen fanns nog i luften under en längre tid. Mest synd är det nog om kunder som inte behärskar datorer. Det finns en viss trygghet i att kunna lösa eventuella problem ansikte mot ansikte.

Ersättande tjänster ännu under arbete

Matkahuoltos kommunikationschef Petra Rusi har inget exakt datum för när Matkahuolto i Borgå stängs.
– Det handlar om slutet av sommaren eller början av hösten. Vi återkommer med mer information så fort som möjligt, svarar hon per e-post.
Enligt Rusi kommer Matkahuoltos tjänster att finnas i Borgå också efter att butiken på Fredsgatan stängs. Det finns 14 andra servicepunkter där Borgåborna kan hämta sina paket.
– Just nu håller vi på att reda ut exakt vilken skepnad tjänsterna kommer att ta och var de kommer att finnas.

Går det att ladda sitt busskort i Borgå centrum efter att Matkahuolto stängs?

– Det hör till det som vi just nu håller på att reda ut. Vi kommer att informera om det snart. Men meningen är att det ska gå att ladda busskortet i Borgå också i framtiden, säger Rusi.
Tidningen Uusimaa var först med nyheten.
Artikeln är uppdaterad med en följdfråga angående laddbara busskort.

ANDRA LÄSER