En av Borgås flitigaste klottrare, NUDGE, verkar ha blivit gripen

Taggarna "UMC" och "NUDGE" - bland många andra - har prytt Borgås stadsbild den senaste tiden. Nu verkar polisen ha luskat ut vem som står bakom klottret.

Herr Nudge har varit särskilt flitig vid Mannerheimgatan.
Enligt Yle Östnyland har polisen gripit en av Borgås mera produktiva klottrare, där man nu misstänker en ung Borgåbo för en lång rad taggar i stadsmiljön.
Det handlar, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund till Yle, om en 22-årig man som nu misstänks för en lång rad taggar – klotter – på byggnader och elskåp på olika håll i staden. Han misstänks stå bakom bland annat NUDGE och UMC, utöver en knapp handfull andra taggar.
Polisen kom mannen på spåren via en kombination av tips och egna utredningar, uppger Yle.
Cederlund uppger till ÖN att man nu överväger huruvida ärendet fortskrider som många mindre fall av skadegörelse, eller som ett allvarligare ärende. 22-åringen har, uppger Cederlund, haft kontakt med polisen också tidigare, främst för samma form av ärende, alltså klotter.
– Under två års tid har det uppstått många enskilda klotter. Så kan man fråga varför han inte stoppats. Det kan jag inte säga, men om man blir fast för en tagg så kanske det lönar sig att inte fortsätta med samma. Det kan ju hända att taggen byts ut, säger Cederlund.
Bland målsägarna finns såväl Borgå stad som en del privata fastighetsbolag.
Cederlund är fåordig om hur man hittade 22-åringen, men han nämner att taggandet handlar om en subkultur där utövarna gärna delar med sig av sina "konstverk" i appar och forum på nätet, och att det ofta lämnar digitala spår i form av användarnamn och mejladresser. Utöver det är det relativt svårt att hitta bindande bevis.
– Undantaget är om man tar dem på bar gärning. Då har de sina sprayburkar med sig och i regel färg på kläderna.
Fallet går framåt med en relativt långsam tidtabell, Cederlund räknar med att utredningen går till åtalsprövning under hösten eller lite före årsskiftet. I händelse av en fällande dom kan 22-åringen räkna med ekonomiska trubbel under många år framöver, främst på grund av skadestånden som sannolikt blir höga.
– Putsandet kostar en hel del, både i form av material och arbetstid. I det här fallet handlar det om väldigt många enskilda skadegörelser, säger Cederlund.
Nudge har varit aktiv en längre tid, det här "konstverket" är fotograferat i april 2021.
ANDRA LÄSER