Svettig Sarfsalöåtta med nykomling som segrare

Det traditionella halvmaratonloppet på Sarfsalö i Lovisa skärgård gick av stapeln på lördagen. Trots den ihärdiga värmen var stämningen god.

START. Sarfsalöåttan lockade åttiofem deltagare i år, vilket är något färre än tidigare.
– Det var väldigt varmt, men även om sommaren har varit varm överlag var detta faktiskt inte den hetaste Sarfsalöåttan någonsin. För ett par år sedan var det 34 grader i skuggan, berättar Staffan Björkell, arrangör från Sarfsalö Ungdomsförening.
Deltagarantalet i årets Sarfsalöåtta var något lägre än vanligt, vilket Björkell tror beror på den varma väderleken.
– Det var åttiofem deltagare i år, vanligtvis brukar det vara kring hundra stycken.
Trots att värmen påverkar förmågan att löpa var det ingen som drabbades av några åkommor till följd av vätskebrist.
– Vi var noga med att påpeka att alla skulle tanka vätska i tillräckliga mängder. Dessutom hade vi vätskestationer med i genomsnitt tre kilometers mellanrum.
Sarfsalöåttan är ett halvmaratonlopp, vilket innebär att löpsträckan är 21 kilometer. På Sarfsalö är terrängen stundvis kuperad.
– Man kan säga att det är en halvtuff rutt att springa. Under de första kilometrarna är det ganska många uppförsbackar, så det är nog ganska krävande.
Deltagarna kan välja att springa den 21 kilometer långa sträckan antingen som ett halvmaraton, det vill säga i en enhet, eller som en parstafett bestående av en sju kilometer och en fjorton kilometer lång etapp.
– Det har blivit betydligt vanligare att delta i parstafetten. Det var en stor andel, över trettio deltagare, som sprang parstafett.
De som springer hela halvmaratonsträckan själv delas upp i en herr- och en damklass. Vinnaren i herrklassen var en nykomling i sammanhanget, Oscar Holmström från Helsingfors. Klockan visade 1.23.44 när han passerade mållinjen. Fjolårets segrare Peter Törnroos knep i år andraplatsen och i damklassen var det Tanja Ek som vann med tiden 1.45.45.
I parstafetten var det Joachim Gustafsson som tillsammans med Maarit Korpi knep förstaplatsen med tiden 1.23.44.
Sarfsalöåttan är något som engagerar såväl unga som gamla. Staffan Björkell menar att man oavsett ålder kan delta i loppet, men att sträckan är lite för lång och krävande för barn.
– Åldersspannet var stort som vanligt, allt från tonåringar till sjuttiofemåringar deltog.

Fina miljöer

Staffan Björkell berättar att de flesta av de 85 deltagarna är från regionen, men att det även fanns deltagare från andra länder.
– Vi hade nog noteringar från Hong Kong, Tjeckien och Frankrike med, men det är alltsom oftast personer som har någon koppling till Sarfsalö.
Staffan Björkell menar dock att det finns ett litet antal deltagare som sysslar med maratonlöpning på en mer professionell nivå som gärna deltar i Sarfsalöåttan trots att de inte har någon östnyländsk koppling.
– De är oftast från huvudstadsregionen, och åker omkring på olika maratonlopp i landet. De brukar utgöra ett drygt dussin av deltagarna.
Att Sarfsalöåttan är populär tror Björkell beror på den vackra miljön.
– Det är väldigt fina vyer längs med ruttens man springer.
Björkell uppskattar att det var drygt tvåhundrafemtio åskådare på årets Sarfsalöåtta.
– Det är ett "byalopp", och stämningen är alltid bra.

ANDRA LÄSER