Här är reglerna för kandidatskyltningen – regler som många bryter

Valaffischer inför riksdagsvalet får inte placeras närmare än 100 meter från vägkorsningar,  inte invid motorvägar, inte vara större än en kvadratmeter stora och inte heller på andra sätt störa trafiken. Reglerna är många, men verkar vara svåra att följa.

Närmare en korsning än 100 meter får man inte placera valaffischer.
Stina Jäderholmstina.jaderholm@ostnyland.fi
10.03.2023 11:08
Det finns en massa valplakat ute längs vägarna just nu också på platser där de inte borde få vara. Startskottet gick den 2 mars, en månad före den egentliga valdagen. Eftersom kandidatnumren delades ut samtidigt tog det en dag eller två innan alla affischer var tryckta, men efter det har plakaten växt upp längs vägarna som svampar ur marken.
Reglerna för utplacerande av valplakat är många och detaljerade, och det går lätt fel. Man kan tänka sig att alla kandidaters stödtrupper inte är helt uppdaterade eller kanske att en del inte bryr sig. 
Det är NTM-centralen som ska övervaka att skyltningen vid vägarna inte bryter mot lagar och förordningar, och transportera bort plakaten vid behov, men i tättbebyggda Nyland med en massa vägar kan man förstå att varje valaffisch inte kan hållas under specialbevakning.

ANDRA LÄSER