Bubbel från Borgå – Evas kombucha tar form hemma i lägenheten

Den fermenterade te-drycken kombucha må ha en flera hundra år lång historia men på butikshyllorna i Finland dök produkten upp för ett par år sedan. Entusiasterna gör sin kombucha själv men i Borgå har Eva Saarelma börjat tillverka drycken till försäljning, tillsvidare i liten skala. Lilla Kombuchafabriken heter hennes initiativ.

Eva Saarelma gör kombucha hemma i lägenheten. – Genom att mäta upp mängderna noga och följa med processen har kvaliteten varit jämn även om partierna är små.
08.10.2020 11:02
– Ja, det här är fabriken, säger Eva Saarelma och skrattar.
Vi sitter i köket till Evas och hennes sambos lägenhet vid Brinkgatan i Borgå. Om rummet i ändan av lägenheten där glasbehållare med kombucha står och mognar är fabrikens produktionsenhet kan man kanske kalla köket för provsmakningsavdelningen. Framför oss på bordet har vi tre glas fyllda med tre färgglada drycker. I det ena finns kombucha smaksatt med jordgubb och rabarber, i det andra aronia-kombucha och i det tredje finns en prototyp som Eva håller på att ta fram. Vad det exakt handlar om är ännu en hemlighet men Eva hoppas produkten ska fylla en nisch i kombucha-utbudet.
Hurudan är smaken då? Fräsch, lätt kolsyrad, uppfriskande och inte alltför söt är omdömen som dyker upp i huvudet. Eva själv tycker att kombucha gör sig särskilt bra som en inledande drink när man träffas med kompisarna eller när man vill njuta lite på egen hand.

ANDRA LÄSER