Barnböcker är till för alla

Roliga uppfinningar, oväntade hjältar och ett kittlande äventyr på Kanarieöarna. Det är några av ingredienserna i Den fantastiske Alfredo av Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv som tävlar om det första Runeberg Junior-priset.

BARNBÖCKER. - De flesta bokidéer jag får är för barnböcker. Jag blir mycket mer inspirerad av att skriva böcker för barn än för vuxna, säger författaren Malin Klingenberg.
30.01.2017 13:30

Grattis till nomineringen och nu till finalistplatsen! Vad skulle en eventuell vinst betyda för dig?

Helt praktiskt vore det fint att få det här på sitt cv. Allt som visar att man gått framåt i sitt författarskap gör det lättare att få stipendier och andra uppdrag. Erkännandet att få vara en av de två är jättespännande. Sen är det ganska mycket pengar. Jag skulle någon dag vilja ha en skrivarlya på gården, vinstpengarna skulle vara en välkommen grund för det projektet, säger författaren Malin Klingenberg.
Klingenberg tycker det är särskilt glädjande att boken röstats fram som en favorit av barnen själva.
– Att barnen sagt att de uttryckligen gillade vår bok känns jättefint. För de är ändå dem man vill nå fram till.

Äventyr på solsemester

Den fantastiske Alfredo är den fjärde boken i serien om Patrik och Pensionärsmakten. Denna gång har Patrick och Irene vunnit en resa till Kanarieöarna. Planen är att ha en skön solsemester men redan på flyget ner märker Irene att något inte riktigt stämmer. Väl framme på hotellet får de syn på ett märkligt gäng som känns bekanta av någon anledning och där träffar de också den mystiske, självgode muskelknutten Alfredo.
Klingenberg tror att just utomlandsresan har tilltalat de unga läsarna.
– Vissa barn känner igen sig med Kanarieöarna och många drömmer säkert om att få åka dit på semester med en kompis. Det handlar dels om få vara ledig från skolan, dels om att slippa snöslasket. Och sen få ligga på luftmadrasser, dricka god saft och läsa inplastade serietidningar.

Alla borde läsa barnböcker

Malin Klingenberg har alltid haft en förkärlek för barnböcker, något som påverkat hennes val att skriva den genren.
– För mig är det kraftigt förankrat i de upplevelser jag hade som barn. Jag tyckte så mycket om att läsa barnböcker att jag ville se om jag kunde skapa något lika magiskt själv och återuppleva den känslan, säger hon.
Klingenberg läser fortfarande mycket barnlitteratur både för jobbets skull och för rena nöjets skull.
– Jag minns att jag som tjugoåring kunde låna en hel bunt med barnböcker bara för att jag tyckte det var roligt att läsa dem. Jag har fattat först senare att det kanske inte är så vanligt.
Hon tycker också att flera vuxna borde läsa barnböcker.
– Barnböcker betyder inte att bara barn ska läsa dem – det betyder att barn kan läsa dem men också vem som helst. Jag har upptäckt många barnboksförfattare nu i vuxen ålder och det är jag jätteglad för, eftersom de inte fanns när jag var barn. Det skulle ha varit synd om jag hade gått miste om dem bara för att jag av principskäl inte läste barnböcker för att jag uppnått en viss ålder.

Om Malin Klingenberg

Född: 6.12.1979 i Houtskär
Bor: i Jakobstad
Familj: Gift med Caj och tillsammans har de döttrarna Lovis, Idun och Edda
Skrivit: Bland annat bokserien om Patrik och Pensionärsmakten, Alberta Ensten och Uppfinnarkungen, medverkat i antologierna Det luktar inte och Där ljuset lyser som vackrast och skrivit en ny läsebok för grundskoleelever. Bloggar på http://engulapelsin.blogspot.fi/
Aktuell med: En av finalisterna i Runeberg Junior-priset med verket ”Den fantastiske Alfredo” (2016) med illustrationer av Joanna Vikström Eklöv.

ANDRA LÄSER