Finn Andersson om Oktobertian: Roligt lopp i fin natur

Söndagen den 2 oktober är åter det dags för Oktobertian. En skön rutt i vackra landskap och fina priser utlovas.

Inför Oktobertian. Finn Andersson. Borgå
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
26.09.2022 07:56
I över 60 år har Oktobertian löpts, och med åren har loppet blivit väl känt också utanför Borgås gränser. Finn Andersson hör till arrangören och Tolkisföreningen If Hercules, och han berättar att löpare från bland annat Helsingfors, Vanda, Sibbo och Lovisa gärna deltar. Tävlingslöpare och motionärer har sina egna klasser, men alla springer eller går i samma natur klädd i granna höstfärger.
– Rutten går huvudsakligen längs sand- och skogsvägar ner till Hoplax och tillbaka till Sillviken, och det går bra att ta barnen i vagn med, säger Andersson.
Nästa söndag är det alltså dags igen att plocka fram löparskorna. Namnet till trots är sträckan man springer inte fullt tio kilometer, utan 8,7 kilometer. De allra snabbaste tävlingslöparna springer sträckan på under en halvtimme. 
– I fjol sprang Borgålöparna Jonas Blom och Axel Nordman på drygt 29 minuter, och samma resultat hade Sara Kuivisto. Det ger ju en viss stjärnglans åt loppet när löpare som Sara Kuivisto deltar. 
I konditionsklassen deltar man däremot utan tidtagning och får också starta mellan klockan 9 och 11 på förmiddagen och sedan lunka på i egen takt. Tävlingsklasserna startar klockan 12.
Fjolårets Oktobertia var ett jubileumslopp, det sextionde loppet sedan starten 1961. Då deltog omkring 260 personer, men under de riktigt bra åren har deltagarantalet varit kring 500. Finn Andersson hoppas givetvis att både tävlingslöpare och vanliga motionärer är med i årets runda.
– Förutom ett roligt lopp i fin natur, lottar vi ut fina vinster, och vid Herculesstugan har vi som vanligt kaffeservering. Alla löpare bjuds på saft.
Den som vill delta i Oktobertian ska anmäla sig på plats och betala deltagaravgiften på 10 euro för konditionsklassen utan tid och 15 euro för konditionsklassen på tid och för tävlingsklasserna. Tävlingsklasser finns för damer och herrar och för olika åldrar. Start och mål är som vanligt vid Herculesstugan i Sillviken.

ANDRA LÄSER