En spännande upplevelse för livet

När Madison Asp såg ett anslag om utbytesresor på nätet tog hon genast chansen, och nu är hon här i Borgå sprudlande av glädje över sitt val. Under året i Finland kommer hon att få bekanta sig med en ny kultur och ett helt annorlunda skolsystem än i USA.

ANNORLUNDA. Utbytesstudenten Madison Asp tycker att vädret är mycket mer växlande och regnigare under hösten i Finland jämfört med i Minnesota där hon bor.
Det kommer att finnas två utbytesstudenter i Borgå Gymnasium under det här läsåret. En av dem är Madison Asp från Minnesota i USA, som redan har kommit hit.
– Jag var mycket lycklig när jag fick veta att jag skulle åka till Finland på utbyte, säger Madison.
Under utbytesåret bor Madison Asp hos tre olika familjer. Två av dem bor i närheten av skolan medan den nuvarande, familjen Halttunen, bor i Ebbo på landet.
Madison Asp hör till en grupp utbytesstudenter i organisationen Rotary. Under det här läsåret har organisationen omkring 120 utbytesstudenter utspridda i olika skolor i Finland.
På sommaren var Madison på ett språkläger tillsammans med de andra utbytesstudenterna i gruppen.
– Där lärde jag känna de andra riktigt bra, säger hon.
Madison berättar att hon ska ta kurser i olika ämnen tillsammans med första årets studerande i Borgå Gymnasium. Hon behöver få betyg i ett naturvetenskapligt ämne, historia och matematik, men hon går också kurser i andra ämnen som engelska, gymnastik och studiehandledning.
Madison förstår bara enstaka ord på svenska så hon vill lära sig språket och har planerat att ta en kurs på sin fritid.
Madison fyller sjutton år i slutet av september. Hemma i Northfield i Minnesota har hon ännu ett år kvar i high school.
– Jag har ingen aning vad jag ska göra efter det, säger Madison och ler.
Madison tycker att hennes skola i USA är riktigt bra, men mycket större än Borgå Gymnasium. Hon säger att eleverna där är mycket mer högljudda och sociala.

Mycket annorlunda

Madison Asp gillar verkligen Borgå.
– Här finns en massa att se och allting är intressant för mig!
Madison hade aldrig varit vid havet förut, så det var någonting helt nytt för henne. Hittills har hon gillat allt med utbytet.
– Där hemma är det ett kaos hela tiden, här är det riktigt tyst.
Madison säger att det finns en massa saker som har gjort henne förvirrad. Eftersom hon inte förstår språket är det svårt att hänga med vad som händer hela tiden. Hon påpekar att även när folk talar engelska med henne känns det förvirrande.
Så länge Madison bor i Ebbo åker hon ofta buss till och från skolan. Hon säger att det har varit problematiskt att vänja sig vid att använda turbussen.
– Staden jag kommer från har inga allmänna transportmedel.
Madison tycker ändå att den största skillnaden mellan USA och Finland är människorna, och säger att hon har märkt att finländarna värdesätter egen tid och tystnad.

Rotary

Rotary är ett globalt nätverk bestående av 1,2 miljoner människor.
Målet är att åstadkomma en positiv bestående förändring i samhällen hemma och utomlands.
Utbytesresorna är bara en del av Rotarys verksamhet.

Vill du bli utbytesstudent?

Att vara ett år på utbyte är helt klart ett sätt att bli bekant med en ny kultur, att lära sig eller utveckla ett främmande språk och dessutom få nya vänner runt om i världen.
– Man kanske inte får en sådan chans igen, säger Madison som tycker att det är värt att ta chansen att åka utomlands om man får den.
Madison tycker att utbytet verkligen gynnar en och att man har den bästa tiden i sitt liv.
Själv tror hon att bakgrunden till att hon åkte på utbyte är att hon är uppvuxen i ett samhälle som stöder att resa.
Under den kommande tiden kommer Madison att få ta del av några resor tillsammans med de andra utbytesstudenterna från Rotary. De kommer att åka till bland annat S:t Petersburg och till Lappland. I början av nästa sommar åker Madison tillbaka till USA, förhoppningsvis med många upplevelser i bagaget.
ANDRA LÄSER