Helén Kurri: Sannfinländarnas program har en positiv effekt, en riktig godbit

Lagom inför riksdagsvalet bjuder Sannfinländarna de svenskspråkiga kandidaterna på en riktig godbit: att få diskutera varför svenska språkets ställning måste bevaras.

LedareHelen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
28.09.2022 18:07 UPPDATERAD 29.09.2022 12:12
Ett besök i en matbutik i östra Finland i somras blev en positiv upplevelse, när det unga kassabiträdet självmant började tala svenska med mig då han hörde att jag och min man talade svenska sinsemellan. Hans svenska var lite stapplande, men han var mycket vänlig och jag såg att han var angelägen om att bemöta mig som kund på mitt språk. Vad det värmde mitt hjärta! 
Det är svårt att tro att det finskspråkiga kassabiträdets identitet led så hemskt mycket, snarare verkade han glad att få en chans att tala svenska.
En av veckans större snackisar, åtminstone på svenskt håll, är Sannfinländarnas finskhetsprogram, som presenterades i måndags. Programmet listar en rad bekanta språkpolitiska riktlinjer, som att avskaffa den obligatoriska undervisningen i svenska, men handlar även om att svenskans nuvarande ställning "stör de finskspråkigas självbild." 

ANDRA LÄSER